Пішли чутки, що за межі області зерно не "випускають", а місцеві елеватори переповнені зерном рапсу, тому  пшеницю не приймають. Начебто і з цінами на пшеницю проблеми: держава встановила мінімальну межу цін, але трейдери скуповують зерно значно дешевше.

- Нині встановлений жорсткий контроль за рухом зерна, особливо за межі області,  -  розповів заступник голови ОДА Василь Черній. - У цьому допомагають пости ДАІ, які перевіряють, чи є у водіїв, які везуть зерно, увесь потрібний пакет документів. До речі, сільгоспвиробники вже почали продаж зерна на експорт. На жаль, у портах пропускні можливості не безмежні, і цей процес триває довго. Щодо того, що хлібоприймальні підприємства перевантажені зерном рапсу, то така інформація не відповідає дійсності. Наприклад, на елеватори надійшло близько 900 тис. тонн зерна, з цієї кількості близько 358 тис. тонн пшениці, більше 178 тис. тонн ячменю, 256 тис. тонн ріпаку, решта - жито.

На Вінниччині є 34 сертифікованих КХП, днями сертифікується 35-й комбінат. За словами Василя Чернія, нині завантаженість зерном - близько 900 тис. тонн , що становить 60%. Це питання відслідковують хлібна інспекція та інспекція за якістю.

В облдержадміністрації кажуть, що державні ціни на новий врожай цілком прийнятні до аграріїв. З десятого серпня закуповувати пшеницю почав Аргарний фонд. Ціна пшениці 3 класу 1036 грн. за тонну. Державні оператори купують пшеницю за цінами, які задекларував Кабмін. Мінімальна ціна на  продовольчу  пшеницю  3 класу - 1251 грн. за тонну, 4 класу - 1134 грн., 5 класу - 967 грн.


Переглядів: 3682
Поширень: 0