Вінниччина отримала нових партнерів у Франції та ШвейцаріїПро це було домовлено головою обласної Ради Сергієм Татусяком з керівниками цих регіонів 12-13 вересня під час презентації Вінницької області у згаданих європейських країнах.

Знайомство з Ельзасом для вінничан розпочалося за «круглим столом», під час якого Сергій Татусяк не лише розповів про можливості й перспективи нашої області, а й разом з колегами вислухав цікаві пропозиції від представників Ради Європи. В засіданні взяли участь і виступили Андреас Кіфер – генеральний секретар Корпусу місцевих і регіональних влад Ради Європи, Жан Луї Хьорл – голова торгово-промислової палати, Клод Фьорер – генеральний директор «Страсбург та його заходи і події», Клаус Кліп – генеральний секретар Асамблеї європейських регіонів.

Французи різнобічно представили вінничанам свій регіон Ельзас – за їхніми словами, найбільш комфортний для життя у Франції. До речі, він внесений до десятки регіонів світу, яких не можливо уникнути подорожуючи, займаючись громадською чи державницькою роботою. Тому щороку тут буває 11 мільйонів туристів. Ельзас займає третє місце у Франції в галузі будівництва, відтак вінничанам відкриваються широкі можливості для співпраці.

Також в Ельзасі діє міжнародний європейський ярмарок, площа якого становить 10 гектарів і який щороку відвідує понад 200 тисяч осіб. На ньому побували й учасники вінницької делегації. Вони були вражені розмаїттям представлених товарів і водночас зауважили, що у Вінниці теж можна зробити щось подібне. Відтак представники влади та бізнесмени обох сторін домовилися про можливість представлення вінницьких товарів на торгових виставках в Ельзасі.

У кантоні Фрібург вінничани зустрілися із міністром економіки регіону Беат Фонлантен та побували на молокотоварному заводі, де ознайомилися із виробництвом від моменту заготівлі молока до реалізації готової продукції на прилавках магазинів. Перший заступник голови облради Ігор Кревський зауважив, що молочна галузь для Вінниччини є пріоритетною, відтак досвід швейцарців може стати кориним у нашому місцевому виробництві.

– На що насамперед ми звернули увагу, це те, що основними акціонерами молокозаводу є самі здавачі молока. Вони диктують заготівельні ціни, слідкують за якістю продукції, тобто є справжніми власниками підприємства. У нас же власники – це окремі бізнесмени, котрі одноособово встановлюють ціни, – порівняв І.Кревський.

Вінниччина отримала нових партнерів у Франції та Швейцарії

Також вінничани зацікавилися місцевим щорічним технічним ярмарком відновлювальної енергетики, у якій Фрібург є регіональним лідером. Державна та регіональна енергетична політика у Швейцарії орієнтована на 2030 рік. До того часу країна планує досягти рівня видобутку енергії з альтернативних джерел 4 тисячі Ватт/рік. Також у кантоні знаходиться центр дослідження та розвитку "Мішлен", де на сьогодні розробляють "авто майбутнього" – екологічно чистий автомобіль, що не потребує палива. Також серед розробок тамтешніх вчених є перший літак на сонячних батарейках

Голова облради Сергій Татусяк зауважив, що в ході зустрічей з керівниками обох регіонів вже виникли цікаві ідеї, які реально реалізувати швидко й ефективно.

– Це наш перший «удар» в Європі. Далі наше завдання – мати партнерів серед регонів у кожній країні Євросоюзу, – повідомив С.Татусяк.

Наразі сторони готують умови, на основі яких будуть підписані угоди про співпрацю Вінниччини й Фрібурга, Вінниччини й Ельзасу.


Переглядів: 3473
Поширень: 0