Цього тижня на Літинщині вшановують ім\'я Якова Шепеля - борця за українську державність, повстанського отамана національно-визвольних змагань 18-20-их років XX століття.

Урочистості під назвою «Літинський Вогонь Холодного Яру» відбудуться у п’ятницю, сьомого жовтня. Вони розпочнуться біля Літинського краєзнавчого музею ім. У. Кармелюка. Далі Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна, за ініціативи якого проводиться вшанування, з усіма бажаючими відвідає батьківщину Якова Шепеля — село Городище.

У селі вшанування 115-ї річниці від дня народження Якова Шепеля та 90-річчя з часу його загибелі розпочнуться о 10:30 у місцевій школі. У програмі дійства виступи краєзнавців та істориків, а також письменника Олександра Дмитрука, автора історичного роману-хроніки «Іван Богун — Полковник», історичної книги – «Отаман Яків Шепель»; кобзаря, заслуженого артиста України Тараса Силенко.

Після чого здійсниться поминальна хода, яка попрямує до старого цвинтаря – місця, де поховані повстанці. Поблизу школи проходитимуть козацькі забави і можна буде скоштувати справжнього куліша.

Урочисті відбуватимуться за таким графіком:

9:00 – збір у Літинському краєзнавчому музеї ім. У. Кармалюка (при в’їзді у містечко);

9:45 – поїздка від музею до с. Городище (батьківщини Якова Шепеля);

10:30 – початок вшанування у школі с. Городище;

12:30-14:00 – поминальна хода до старого цвинтаря;

14:00 – поминальний обід у школі с. Городище, козацький куліш поблизу школи;

15:00 – вільний час (екскурсія селом з оглядом місць, де жили повстанці, а також до колишньої садиби Я. Шепеля);

17:00 – від’їзд делегацій.

 

 

 


Переглядів: 6635
Поширень: 0