На карантині протягом 60 діб перебуватиме село Крищенці Тульчинського району, відоме своїми гончарами. У селі мешкає трохи більше півтори тисячі людей, тож подія спричинила справжній переполох серед місцевих жителів. Причиною таких заходів став борсук, котрий покусав жінку і спричинив справжній переполох на селі. І хоча трапилась ця НП ще тиждень тому, головні події починають розгортатись лише тепер, коли надійшли підтвердження, що тварина хворіла на сказ. У селі проводять профілактичні щеплення не лише свійських, а й усіх бродячих тварин.

Жінка, яку вкусив борсук, і її найближче оточення сидять вдома і проходять курс лікування.

- Чутки про укус скаженої тварини швидко розійшлися по селу, а коли стало відомо, що борсук справді є скаженим, то селяни взагалі були шоковані, - розповіла пані Інна, працівник Крищинецької сільської ради. - Люди почали боятись ходити до лісу, навіть лісники, які їздять по дрова, і то погоджуються їхати лише бригадою. Та що там ліс, навіть гуляти поодинці люди на наважуються. Раніше таких ситуацій у нас не було.

Ще один випадок сказу у Тульчинському районі стався через день, 10 жовтня. Хворобу сказ виявили у кота, який за годину встиг "відмітити" одразу двох людей у селі Кинашів - 22-річному чоловіку подряпав руки, а потім забіг до господарства 38-річного селянина і подряпав тому ноги. Старший потерпілий не пробачив тварині "образи" і вбив її, при цьому і запідозривши сказ. Після експертизи тварини діагноз підтвердився і ще одне село опинилось під карантином. Проаналізувавши статистичні данні за поточний рік, виявилось, що більше половини випадків сказу на Вінниччини трапляються у цьому ж таки Тульчинському районі.

- За поточний рік у нашому районі було зафіксовано 12 випадків сказу - борсук, 2 коти, собака, 6 лисів і 2 тхори, - пояснив Юрій Любчак, працівник Тульчинського управління ветеринарної медицини. - На сьогоднішній день 4 населенних пункти перебувають на суворому карантині до грудня місяця - це села Крищенці, Кинашів, Клебань, Левківці. Усіх домашніх тварин по району ми намагаємось щеплювати, у селах, де фіксуються випадки захворювання, щеплюємо ще й бродячих тварин. Люди, що отримали подряпини чи укуси від скажених тварин, а таких за останній час зафіксовано шість, проходять вакцинацію.

Двох мертвих лисиць, яких загризи собаки, знайшли у Гайсині. Експертиза встановила, що тварини хворіли на сказ. Занепокоєння викликає той факт, що одна зі скажених лисиць, була знайдено просто біля місцевого продуктового ринку, де щоденно закуповуються сотні гайсинчан. У Гайсинському районі почали проводити профілактичні щеплення і дезінфекцію. Такі ж заходи наразі проводять і у селі Мухівці, Немирівського району, де також люди знайшли мертвого лиса, хворого на сказ. Це село на карантин поки не закривають.

В Управлінні МНС Вінницької області повідомляють, що випадок небезпечної хвороби виявлено і у селищі Брацлав Вінницького району. Там бездомний кіт зайшов на подвір\'я і почав дертися із собакою. Коли хазяїн двору спробував прогнати тварину, кіт вкусив чоловіка за палець. Від укусів собаки кіт практично одразу помер. Діагноз, що кіт був хворий на сказ – став відомий після експертизи. Наляканий чоловік наразі отримує ін’єкції гамоглобеліну. В собаки укусів не виявлено, проте щеплення пес теж про всяк випадок отримує.

Коментар:
Григорій Сидорук, начальник управління ветеринарної медицини в Вінницькій області
- Збільшення кількості випадків сказу у цей період пов\'язано із відкриттям сезону охоти, мисливці провокують тварин тікати з лісу в села. До того ж, у Вінницькій області поки що не проводять щеплення дикої природи, на відміну від Східних областей України. Найпоширенішим джерелом сказу до останнього часу були лисиці, проте нещодавно довели, що миші теж є переносниками хвороби і вони теж зараз біжать у села. А якщо здорова тварина людей уникатиме, то хвора буде бігти, куди очі дивляться. Людям можна порадити поменше йти на контакт із дикою фауною і поменше стріляти. В принципі, надзвичайної ситуації зараз немає, навпаки, випадків наполовину менше, ніж минулого року в цей же час. Радує той факт, що за останні роки випадки сказу не коштували життя людей, остання смерть від скаженої тварини була зафіксована в області чотири роки тому.

Довідка:
Сказ (водобоязнь, гідрофобія) — гостре інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, яке виявляється в ураженні центральної нервової системи. Збудником сказу є вірус. Зараження людини відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці — 41,4 %) чи домашніх тварин (коти — 21,8 %, собаки — 15,3 %).


Переглядів: 6085
Поширень: 0