Голова облдержадміністрації Микола Джига вважає тваринництво пріоритетним напрямком агропромислового розвитку. А тому вимагає не лише нарощення обсягів виробництва, а і підвищення якості продукції. Відтак керівники районів отримали завдання «засукати рукави» в пошуку інвестицій, що дозволять модернізувати галузь.

За 9 місяців поточного року у Вінницькій області збільшено виробництво усіх основних видів тваринницької продукції. Індекс зростання становить 101,1%. Незважаючи на загальні позитивні тенденції в галузі, керівника області в першу чергу цікавило вирішення проблемних питань. Зокрема, подальше нарощення промислового виробництва молока та збільшення поголів’я худоби. Адже молочне скотарство визначено основним пріоритетом в тваринництві.

Як планується, половина усього вінницького молока до 2015 року має продукуватися в організованому секторі. На сьогодні ж лише 17% сировини надходить з ферм і сільгосппідприємств. Решту виробляють господарства населення. І збір молока в індивідуальному секторі не завжди відповідає стандартам якості.

За якістю сировини, яку здає населення, необхідний жорсткий контроль, вважає губернатор. Молоко від населення перед переробкою має обов’язково досліджуватися в лабораторії молокоприймального пункту. Роботу з розширення мережі таких установок за дорученням губернатора активізували ще з літа минулого року. За цей час з’явилося 260 нових пунктів. Проте подекуди до їх створення підійшли формально, висловив незадоволення Микола Джига. А від ґатунку молока, яке надходить на переробні підприємства, підкреслює керівник області, залежить його ціна. А часто прибуток від молочного бізнесу є основним доходом селян.

Разом з тим, переконаний глава регіону, майбутнє молочної галузі все ж за великотоварним виробництвом. Вінницька область, яка є молочним лідером в державі, повинна йти шляхом будівництва нових високотехнологічних тваринницьких комплексів, підкреслив Микола Джига. «Молочне скотарство сьогодні потребує найбільше уваги і підтримки, - наголосив він. – Якщо господарства не збільшуватимуть молочне стадо, не буде прибутку. А виробництво молока сьогодні – найбільш рентабельне, це – живі гроші. Без цього підприємство не зможе оновлювати свою матеріально-технічну базу, підвищувати стандарти виробництва».

Відтак, голова облдержадміністрації поставив завдання главам районів створити максимально сприятливі умови для інвесторів, які бажають займатися тваринництвом. Він додав, що обласна влада регулярно повертатиметься до теми розвитку тваринництва, відтак, відповідальність за стан галузі в кожній території покладається в першу чергу на районну владу.


Переглядів: 2769
Поширень: 0