У профорієнтаційній гумористичній інтелектуальній грі взяли участь команди з Рівненської, Хмельницької, Житомирської, Вінницької, Черкаської та Київської областей. Журі відзначило професійну підготовку команд, цікаві постановки, влучні жарти, добре продумані реквізити та костюми. Кожен з шести конкурсантів був вартий нагороди в одній з номінацій.

Вибір професії – складна та відповідальна справа. З метою проведення простої, зрозумілої і водночас цікавої професійної пропаганди серед молоді Державна служба зайнятості створила щорічний унікальний юнацький проект – всеукраїнський інтелектуально-розважальний турнір профорієнтаційного спрямування.

Під час третього півфіналу «ПОУМУ», який пройшов у Черкасах, учнівська молодь 9-10-х класів загальноосвітніх навчальних закладів та 1-2 курсів професійно-технічних училищ демонструвала знання світу професій, ринку праці та основ вибору професії за допомогою гумору та сценічної майстерності. Підготували юнаків до напруженої боротьби популярні ветерани КВН. Група стилістів, візажистів, сценаристів та дизайнерів працювала над яскравими та незабутніми образами команд. Вели турнір всім відомі ведучі телеканалу М1 – Дєвушка Блонда та Женя Галич.

Запекла боротьба тривала між всіма командами, до кінця гри не було зрозуміло, хто стане переможцем. Основними конкурентами стали чорнобаївські «Дорослі діти» та «Вітаміни» з м. Боярка. Лише оцінки за останній конкурс виявив, що «Дорослі діти» набрали 35,8 з максимально можливих 36 балів і вибороли перемогу, а також отримали симпатії глядачів. За творчий підхід та оригінальність виступу була відзначена команда з Новоград-Волинська – «Крайня хата». Рівненська «vПроцесі» була нагороджена за кращу командну гру. «Вітаміни» з м. Боярка визнані найартистичнішими. За компетентність номінували «Хто за?» із Хмельницького. Козятинський «Полігон» відзначений за високий естетичний рівень.

Популярний хореограф Сергій Костецький, один із почесних членів журі «ПОУМУ» подякував всім учасникам змагання за блискучий гумор та бурхливі емоції. Особливо вразила хореографа співучість, вдалість постановок боярської команди, а також гумор черкаських конкурсантів.

Молода талановита співачка Маня була шокована дорослою грою школярів: «Їхала на турнір, думала, що побачу виступи дитячих команд. Під час змагання усвідомила, що конкурсанти – дорослі люди, сформовані особистості, які цілеспрямовано ідуть до своєї мети. Всім командам хочу побажати успіхів у подальшій роботі, розвитку і натхнення».

Голова журі Бондіні Інна Анатоліївна, начальник управління відділу організації профорієнтації Державного центру зайнятості Міністерства соціальної політики України, вже другий рік поспіль судить турнір «ПОУМУ», проте цю гру вважає особливою: «Третій півфінал виявився цікавим, талановитим і найромантичнішим. Хто б міг подумати, що вантажник, електрик, фармацевт можуть бути такими привабливими. На цій грі відкрились нові грані відомих професій. Всі сьогоднішні конкурсанти – романтики з великої дороги».

Всі учасники півфіналу «ПОУМУ» 2011 отримали у подарунок мобільний телефон та лімітоване видання ілюстрованої енциклопедії України. «Дорослі діти» нагороджені Дипломом переможця та правом виходу у фінал.

Гравці команди «Вітаміни» знайшли багато переваг у професії машиністу крану: окремий кабінет, можливість бачити дівчину за три квартали, знаходження завжди у формі і на висоті. Капітан команди м. Боярка Андрій зізнався, що завдяки «ПОУМУ» визначився із своїм майбутнім – буде вчитись на інженера-будівельника в столичному вузі.

«1 лавка, 3 бабусі і мішечок насіння – все що потрібно для ефективної роботи детектива», – вважає рівненська команда «vПроцесі». – «Професіонал – це той, хто любить свою роботу. Головне в житті – вірний вибір шляху і велика практика».

За хмельницьку команду вболівало ціле місто. «Наші знайомі, різні спеціалісти допомагали збирати реквізити для представлення професій пекаря, інспектора ДАІ, бібліотекаря, сантехніка, будівельника. З нами працювали ветерани КВН, шкільний організатор, працівники міської служби зайнятості, режисер проекту. Матеріал для виступів брали переважно з життя. Гра «ПОУМУ» зблизила нас як команду, дала можливість потоваришувати і спілкуватись з дітьми інших міст», – розповіла капітан команди «Хто за?» Олена.

«Крайня хата» впевнена: «Не важливо чим ти займаєшся, головне, щоб ти робив це з душею». Хлопці та дівчата з Новоград-Волинська дали майстер-клас дівчатам з укручування лампочки, познайомили глядачів з рятувальником світу від вірусів – лаборантом та прибиральницею-чаклункою, яка вчить людей літати заклинанням «Не ходіть по мокрому». Капітан новоград-волинської команди Микола з друзями дякували, режисеру, вчителям, організаторам за гарно проведений час і неймовірні враження.

Дівоче обличчя професії автослюсаря показав козятинський «Полігон». Як виявилось, конкурсантам до вподоби таке нестандартне знайомство з професіями – інтелектуально-розважальний турнір. Після відбіркових ігор капітан команди визначився із своїм майбутнім, мріє стати травматологом: «Завдяки профорієнтаційному конкурсу я побачив професію лікаря з іншого, більш привабливого боку, буду вступати до медичного навчального закладу. Думаю, що і мої друзі, невдовзі оберуть професію до смаку».

Глядачі одностайно назвали найкращою постановкою презентацію професії кондуктора «Дорослими дітьми». Життєрадісна та мудра кондуктор маршрутки вчила пасажирів секретам своєї майстерності, як знайти спільну мову з будь-якою людиною. Капітан чорнобаївської команди Андрій вважає, що виграти у півфіналі їм допомогли бойовий дух, переконаність у перемозі та підтримка друзів. Як зізнались його колеги по команді: «Профорієнтаційний КВН надає їм крила, допомагає розкритись».

Переможець третього півфіналу «Дорослі діти» зустрінеться з найсильнішими учнівськими командами України у грудні в Києві під час фінальної гри у Національному палаці «Україна».

Всі півфінали та фінали «ПОУМУ» транслюються на всеукраїнському музичному каналі М1. На Інтернет-сайті проекту www.poumu.com.ua вболівальники слідкують за подіями турніру, беруть участь у конкурсах та голосують за улюблену команду.


Переглядів: 5554
Поширень: 0