З нагоди 112 – річниці з дня народження одного із відомих самодіяльних композиторів Вінниччини, видатного фольклориста, педагога, уродженця Бершадщини - Родіона Андрійовича Скалецького, відбулося урочисте відкриття погруддя композитора. Захід проходив на території районного краєзнавчого музею та Бершадської дитячої музичної школи, яка із 2009 року носить ім’я славетного композитора.

Репертуар хорів Р.А. Скалецького складав понад 80 творів, серед яких і його власні. В 1955 році в Москві, де Родіон Андрійович виступав на конференції з доповіддю по музичному вихованню, його було відзначено дипломом.

Працював методистом музичного виховання у Вінницькому інституті удосконалення вчителів, відповідальним секретарем обласного відділення музичного хорового товариства. У 1970 році композитор залишає роботу та виходить на пенсію. Він до останнього подиху (помер 24 березня 1984 р.) переписував та давав лад своєму віковому ужинку, в якому виявилось 598 творів, з них 373 – друкованих, а 225 – в рукописах. Створені ним пісні виконують учасники художньої самодіяльності, а також професійні колективи. За роки своєї творчої праці композитор написав близько 100 оригінальних творів, обробив багато народних пісень. Частина його культурної спадщини зберігається у районному краєзнавчому музеї.

Крім того, є його особисті речі, фото з сімейного архіву. Не забувають про талановитого земляка і в рідному селі Михайлівці, де з 1990 року працює музей Р.А. Скалецького, в якому зберігаються особисті речі композитора, його твори, рояль. У районному краєзнавчому музеї діє виставка «Родіон Скалецький – видатний фольклорист, педагог, композитор», де можна оглянути фотографії з сімейного архіву, його рукописні зошити з нотними записами, на які були покладені тексти багатьох відомих пісень, та рукописні матеріали, які так і не були опубліковані, книги з його особистої бібліотеки. Понад 300 експонатів із спадщини композитора було передано родичами до районного краєзнавчого музею.

«Твоїм пісням ще довго жити в серцях прийдешніх поколінь..», - під такою назвою продовжився захід – літературний потрет Р. Скалецького, у Бершадській ДМШ. Після відвідання виставки у РКМ, присутні мали змогу почути у виконанні хорової капели твори у обробці Р. Скалецького.

Працівниками районної бібіліотеки оформлено виставки та перегляди літератури з метою ознайомлення із біографічними даними і творчістю талановитого земляка.

В урочистостях взяли участь голова районної ради М. Бурлака, перший заступник голови райдержадміністрації В. Оркуш, міський голова М. Кольченко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Н. Герасимчук, керівники освітніх установ та закладів культури, громадськість міста.

Серед почесних гостей – перший заступник начальника управління культури і туризму ОДА С. Горбулінський, племінниці композитора, хорова капела, заснована Р. Скалецьким, учні композитора, скульптори, шанувальники творчості митця. В Тульчині Родіон Андрійович 7 років керував окружною співочою капелою ім. М.Леонтовича. Сьогодні цією капеллою керує учениця композитора, яка і привезла коллектив на святкування. Саме в Тульчині ним була складена перша збірка записаних, оброблених народних пісень, написано кілька власних творів.

Керівництво району наголошувало на важливості даної події не тільки для Бершадщини, адже пісенна творчість Р. Скалецького давно перейшла межі Поділля. Творчі здобутки Родіона Андрійовича збагачувалися і перетворювалися в мелодійні струмки омузичених, поетичних шедеврів на тексти М.Рильського, П.Тичини, В.Сосюри, М.Познанської, І.Неходи.


Переглядів: 8215
Поширень: 0