З 1 по 6 грудня на території Вінницької області правоохоронці проводили операцію «Зброя - вибухівка». Мета операції - профілактика та розкриття злочинів, пов’язаних з незаконним обігом вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин, виявлення каналів і джерел надходження зброї в злочинне середовище, попередження їх застосування у злочинах та поліпшення оперативної обстановки .

В обласному Управлінні внутрішніх справ відбулась прес-конференція за участю начальника Управління карного розшуку УМВС України у Вінницькій області Олександра Глянька, який розповів про результати проведеної операції. Так, протягом зазначеного періоду працівниками різних структурних підрозділів УМВС було зафіксовано 71 факт незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами.

У громадян вилучали гвинтівки, обрізи з мисливської зброї, пістолети різних марок, гранати, ножі, що відносяться до категорії холодної зброї, тротилові шашки та електрошокери. Як з’ясувалося, значна частина вилученого арсеналу належить до часів Великої Вітчизняної війни. В Жмеринському районі дільничні інспектори міліції виявили та вилучили в непрацюючого 57 – річного чоловіка пістолет марки «ТТ» зі спорядженим до нього магазином набоїв. В Немирівському районі правоохоронці вилучили тротилову шашку вагою 150 грам з запалом. В помешканні 18 – річного підлітка з Тростянецького району працівники міліції виявили протитанкову гранату часів війни.

Олександр Глянько розповів також про виявлення та вилучення у громадян електрошокових пристроїв, які сьогодні нерідко фігурують у кримінальних справах . Нещодавно в Тульчинському районі група зловмисників, озброївшись електрошокерами, вчинили розбійний напад на заможню родину. Погрожуючи застосувати ці пристрої, нападники відібрали у громадян гроші. За цим фактом порушили кримінальну справу і сьогодні вживаються оперативні заходи по затриманню підозрюваних.

Під час проведення операції перевірялися також власники зброї, яких на Вінниччині є близько 4 тисяч.

Як зазначив начальник Управління карного розшуку Олександр Глянько, усю вилучену зброю відправили на дослідження і по 29 фактам порушили кримінальні справи за ст.263 Кримінального кодексу.

Стаття 263. ККУ ( Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами)

  1. Носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу — караються позбавленням волі на строк від двох до п\'яти років.
  2. Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу — караються штрафом до п\'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п\'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.
  3. Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.


Переглядів: 4740
Поширень: 0