28 липня Центральна виборча комісія має оголосити про початок парламентської виборчої кампанії. А до 5 травня, територія України має бути поділена на 250 округів. Такі календарні строки випливають із нового виборчого закону.

На Вінниччині, скоріш за все, буде 8 округів, як і під час виборів 2002 року. Але межі ще на даний час не визначені, – вважає голова обласного відділення Комітету виборців України Владислав Телень.

- Зараз основні зусилля потенційних кандидатів спрямовані на вивчення суспільної думки в тих чи інших регіонах. Вони приміряють на себе роль претендентів по ймовірних округах, вивчають, з ким доведеться конкурувати тощо. Середня, прописана законом, кількість виборців для одного округу має становити близько 200 тисяч чоловік, – каже В.Телень.

За його словами, не зовсім очікуваною для органів влади на місцях може стати проблема приміщень для виборчих дільниць. До речі, їх межі та центри також мають бути визначені до 5 травня.

- Якщо під час минулих виборів, наприклад, у Вінниці, були дільниці, де голосувало більше 3 тисяч виборців, то тепер законом прописана максимальна кількість виборців на дільниці – 2,5 тисячі. Якщо для сільських районів проблема не така вже й відчутна, то у Вінниці кількість дільниць, мабуть, доведеться збільшити на 2-3. А для них треба буде відшукати вільні приміщення, яких в розпорядженні міста й так не густо.

Серед недоопрацювань нового виборчого закону В.Телень називає норму про голосування вдома. Для цього виборцю необхідно надати в ДВК медичну довідку. Якою вона має бути, хто з працівників реформованої вінницької медицини її видаватиме тощо – поки не відомо. Інша проблема: якраз на період пожвавлення активності складання списків виборців припадає реформування паспортної служби. В результаті можна «загубити» значну кількість «електорату», особливо тих, хто голосує вперше. Тим паче, що восени студенти якраз почнуть реєструватися в гуртожитках.

Містить виборчий закон і низку позитивних моментів. Наприклад, фактично ліквідовує одну з проблем минулих виборчих кампаній: тепер оплата праці членів та керівників виборчих комісій не зараховується до їх доходів. Тобто з людей не зніматимуть допомогу по безробіттю, субсидій, інших соціальних виплат, як це було раніше.

Не побачимо ми на передвиборних концертах й іноземних артистів: законом заборонено участь в агітації осіб без громадянства та іноземців. А такі концерти, спортивні та інші масові заходи обов’язково мають бути офіційно проплачені з виборчого фонду партії чи кандидата.

Особливістю цьогорічних парламентських виборів буде їх тісний зв’язок із ситуацією на міжнародній арені та зовнішньою політикою України, – вважає вінницький історик та політолог Олександр Неприцький.

- По-перше, проходитиме кампанія синхронно із футбольним чемпіонатом «Євро-2012», що гріх було б не використати як владі, так і опозиції. По-друге, за цими виборами пильно стежитиме Євро спільнота, адже вже лунали заяви про те, що від їх демократичності напряму залежить ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС. Безперечно, вплинуть ці вибори і на наші стосунки з Росією. Навіть більше, ніж російські вибори, – вважає О.Неприцький.

За словами політолога, дещо розчарувати може явка виборців на дільниці, що свідчить про рівень віддаленості влади від народу.


Переглядів: 3752
Поширень: 0