За підсумками переговорів прем\'єр-міністра Молдови Володимира Філата з українським прем\'єром Миколою Азаровим було підписано договір про створення єврорегіону "Дністер". Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Єврорегіон об\'єднує Могилів-Подільський і Ямпільський райони Вінницької області, шість районів Молдови і два - Придністровської Молдавської республіки. Вчора документ підписали представники молдовської та української місцевої влади.

Головною метою створення єврорегіону є інвестиційні та грантові проекти Євросоюзу, зізнався співрозмовник видання в українському МЗС. У бюджеті ЄС передбачено кошти на фінансування міждержавних проектів, об\'єднаних єврорегіонів, і Україна спільно з Молдовою могла б поборотися з країнами Євросоюзу за виділення цих грошей. Сьогодні в європейських столицях приділяють підвищену увагу як допомозі Кишиневу, так і придністровському врегулюванню. Враховуючи це, у "Дністра" є хороші перспективи отримання європейського фінансування.

Ще одним важливим результатом роботи єврорегіону може стати поступове залучення Придністров\'я до співпраці з Євросоюзом. До недавнього часу Тирасполь був орієнтований лише на Росію, фінансувавши життєдіяльність республіки. Зі зміною президента ПМР почала демонструвати ознаки багатовекторності, і саме це дозволило отримати згоду на створення єврорегіону. "Тепер важливо показати звичайним людям у Придністров\'ї, що співпраця з Європою може приносити їм користь", - пояснив співрозмовник видання.

Раніше Президент України Віктор Янукович назвав важливою складовою відносин України та Молдови питання торговельно-економічного співробітництва. А прем\'єр-міністр М.Азаров заявив про те, що Україна і Молдова мають хороші перспективи для збільшення товарообігу. При цьому він підкреслив, що в 2011 році взаємний товарообіг перевищив 1 млрд дол, проте ще не досяг докризового рівня.



Переглядів: 4407
Поширень: 0