Вінниччина була і залишається одним із лідерів по впровадженню енергозберігаючих технологій у державі. Однак утримати перше місце в рейтингу енергоефективності значно складніше, ніж його завоювати, вважає голова Асоціації підприємств «Вінницятеплоенерго» Юрій Іванов. Ідеї щодо першості Вінниччини в системі енергозбереження України він озвучив під час підсумкової колегії облдержадміністрації 7 лютого.

На його думку найголовнішими енергоефективними напрямами мають бути: кадри – впровадження підготовлених і професіональних «енергокомісарів» у кожному районі, місті; скорочення споживання газу через дообладнання всіх газових котелень потужністю до 1000 квт котлами на альтернативному, місцевому виді палива – тим самим створюючи галузь виробництва місцевих енергоносіїв. Так, зокрема, лише в Держлісовому господарстві зараз знаходиться до 50 тис кубічних метрів нереалізованих дров. Не менше значення має приділятися і активнішому використанню «нічного тарифу».

«Вцілому при концентрації зусиль всієї області здійснити програму заміни газу навіть при її вартості до 300 млн. грн. можливо вже до 2015 року», - підкреслив Юрій Іванов.

По-третє активніше використання обласного Фонду сприяння інвестиціям та будівництву для визначення основною формою фінансування енергоефективних проектів кредитування прямого енергоефективного обладнання в бюджетній та житлово-комунальній галузях. Це, за його словами, допоможе втілити в життя четвертий напрям - системну енергетичну санацію (утеплення) будівель.

По-п’яте варто активніше брати участь у конкурсах на залучення грантів та інвестицій, можливо через проектування конкретних енергоефективних технічних заводів. Це допоможе реалізувати шостий напрям, а саме підтримку місцевих виробників палива та енергії. Що зі своєї сторони буде вимагати кваліфікованих спеціалістів для обслуговування енергоефективного обладнання.

Все це дасть поштовх до залучення інвестицій, впровадження альтернативних енергоносіїв та справжнього патріотизму до економіки регіону.

«Для втілення цих напрямків енергозбереження та побудови абсолютно нової енергетичної системи на Вінниччині нам потрібен свідомий, вмотивований енергоспоживач на всіх рівнях від побутового до державно-управлінського» та підтримка і розуміння обласної влади. Що і буде результатом цієї колегії», - зазначив Юрій Іванов.

 



Переглядів: 4039
Поширень: 0