Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради прийняла рішення щодо виконання низки завдань, спрямованих на реалізацію другого пілотного проекту реформування системи охорони здоров’я Вінницької області. Ці завдання та організаційно-правові і фінансово-економічні механізми їх виконання було обговорено 13 березня під час засідання Координаційної ради на чолі з головою облради Сергієм Татусяком.

В обговоренні, крім голів районних рад та міських голів міст обласного значення, взяли участь: заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Барецький, начальник управління охорони здоров’я та курортів ОДА Лідія Діденко, голова постійної комісії обласної Ради з питань охорони здоров’я, курортів та здорового способу життя Наталія Солейко, головні лікарі центральних районних лікарень області.

Про результати впровадження 1-го етапу медичної реформи на Вінниччині, головним завданням якої було розмежування первинної і вторинної ланки надання медичної допомоги, звітувала Лідія Діденко. За її словами, від початку реформи (тобто початку 2011 року) Вінницька область на 98% виконала завдання, які перед нею ставилися.

Головним завданням другого етапу реформи, який має завершитися до кінця 2012 року, є створення госпітальних округів.

– У проекті передбачено створення 18-ти таких округів. Але це не догма, бо тільки громади прийматимуть рішення, до якого округу їм відноситися і де обслуговуватися, – зауважила начальник управління охорони здоров’я та курортів.

Сергій Татусяк доповнив, що поряд зі створенням госпітальних округів потрібно продовжувати роботу щодо оснащення та удосконалення функціонування Центрів первинної медико-санітарної допомоги.

– Завдання і першого, і другого етапу однакове – ми як пілотна область маємо напрацювати таку модель системи охорони здоров’я, яка потім буде прийнята усіма регіонами України, – зазначив С.Татусяк.

Крім того голова облради наголосив на систематичній просвітницькій роботі серед населення, мета якої – роз’яснення суті реформи та її переваг.

Головам районних рад Сергій Татусяк поставив окреме завдання. А саме: забезпечити передачу майнових комплексів закладів охорони здоров’я вторинного рівня та екстреної медичної допомоги до спільної власності територіальних громад області. Це проблема, яку потрібно вирішувати якнайшвидше, оскільки вона істотно гальмує перебіг реформи в області.



Переглядів: 3503
Поширень: 0