Організувала зустріч Вінницька Обласна Громадська організація "Земляки" за сприяння депутата облради Григорія Заболотного і при підтримці фонду Петра Порошенка.

Почути розповіді ветеранів Великої Вітчизняної про воєнні будні та почути про проблеми, з якими ці люди стикаються сьогодні, прийшли молоді мешканці Ладижина, представники ділових кіл, громадськості міста і Тростянецького району, ветерани Афганістану, чорнобильці, голови районних ветеранських організацій.

«Земляки» допомагають ветеранам

Здобувши перемогу у найжахливішій війні в історії людства, ветерани-переможці сьогодні часто не мають гідних умов для життя. – такою була основна теза зустрічі. Зважаючи на те, що наймолодші з учасників Великої Вітчизняної війни вже переступили 80-річний поріг, їхні проблеми потрібно вирішувати негайно.

А проблем – чимало. Так, під час зустрічі порушувалися питання і про забезпечення ветеранів житлом, і про відсутність у Ладижині стоянок для інвалідів, і про забезпечення їх ліками та надання їм належної медичної допомоги.

«Земляки» допомагають ветеранам

- У 2002 році у списку Ради інвалідів війни Тростянецького району було 308 чоловік, зараз залишилося 87, - каже голова Ради Дмитро Паламарчук.

Сам він 2 лютого 1945 року був поранений, отримав медаль «За відвагу» - і це у неповні 18 років. Після госпіталю, 20 березня, Дмитро Паламарчук повернувся на фронт і воював до самої перемоги. Потім працював у колгоспі…

- Мені особисто наш соціальний захист і Пенсійний фонд анулювали, що я інвалід Великої Вітчизняної війни, - скаржиться ветеран. Адже услід за зміною статусу скоротилася і його пенсія…

- Цей та інші випадки взяті на контроль. По двом офіційним зверненням щодо лікування місцевих ветеранів в обласному військовому шпиталі є прогрес. Одразу ж після круглого столу ми звернулсь до депутата обласної ради, григорія Заболотного. І вж є зрушення. Ми готуємо документи у відповідні інстанції для надання путівок, які ветеранам мають бути надані щорічно згідно чинного законодавства. Цим питанням у Вінниці за зверненням ГО «Земляки» опікується особисто депутат облради Григорій Заболотний - повідомив голова правління Вінницької обласної громадської організації "Земляки" Петро Бойко.

Крім організації зустрічі, «Земляки» до Дня Перемоги надаватимуть учасникам бойових дій посильну волонтерську допомогу через Центри сприяння розвитку територіальних громад, які розпочинають свою роботу у травні місяці. До кінця травня центри запрацюють у Гайсинському, Тротянецькому, Бершадському та Теплицькому районах, а також у мсті Ладижин.



Переглядів: 3490
Поширень: 0