Як повідомило головне управління статистики у Вінницькій області, медичну допомогу населенню області в 2011 році надавали 122 лікарських амбулаторно-поліклінічних заклади, планова ємність яких – 162 відвідування за зміну в розрахунку на 10000 жителів, 68 лікарняних закладів на 13,5 тис. ліжок та 922 фельдшерсько-акушерських пункти.

На початок поточного року в медичних закладах області працювали 8 тис. лікарів усіх спеціальностей та більше 17 тис. працівників середнього медичного персоналу. В середньому, кожні 10 тис. жителів області обслуговують 50 лікарів та 107 осіб середнього медичного персоналу.

Найбільше серед медичних фахівців терапевтів – 20%, хірургів – 15%, cтоматологів – 8%, педіатрів та акушерів-гінекологів – по 6%. Більша половина (59%) лікарів області – це жінки. Щодо середнього медичного персоналу, то 89% цієї категорії складають жінки серед яких найбільше медичних сестер – 68%.

Виключно важливе місце в системі охорони здоров’я за своїм змістом, об’ємом і значенням займає позалікарняна допомога, основною формою якої є амбулаторно-поліклінічна допомога. Так, згідно системи Міністерства охорони здоров’я на амбулаторному прийомі, при відвідуванні лікарями хворих вдома (включаючи швидку, невідкладну термінову і планово-консультативну допомогу) мешканцями області було зроблено 16 млн. 425 тис. відвідувань. В середньому кожний житель області 10 разів на рік відвідав лікаря або викликав його додому.

Швидку медичну допомогу населенню надавали 2 самостійні та 40 об’єднаних станцій (відділень) швидкої медичної допомоги, в яких працювали 260 лікарів та 770 працівників середнього медичного персоналу. За минулий рік ними виконано більше 435 тис. виїздів, під час яких 422 тис. хворим надана швидка медична допомога, в тому числі майже 104 тис. (25%) – сільським жителям. Крім того, 55 тис. жителям області була надана амбулаторна допомога. В середньому за день було виконано 1210 викликів та майже 1,2 тис. хворих отримали медичну допомогу.

Для ефективного оздоровлення та відпочинку населення Вінниччини працювали 21 санаторій, 6 санаторіїв-профілакторіїв, три бази відпочинку, де відпочивали та відновили своє здоров’я майже 62 тис.осіб, з них майже 10 тисяч (16 %) дітей та підлітків.

Основними напрямками спеціалізації санаторіїв в області є лікування опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, органів дихання, кровообігу, а також захворювання нервової системи і туберкульозу.

Здоров’я населення є однією з головних умов соціального благополуччя й успішного економічного зростання, збільшення тривалості активного життя, поліпшення демографічної ситуації.



Переглядів: 3575
Поширень: 0