Фестиавль "Рідний край" від фонду "Батьківська земля" Оксани Калетник

Фестиваль української пісні «Рідний край», який проходить за ініціативи голови правління Благодійного фонду «Батьківська земля» Оксани Калетник, впевнено крокує теренами Поділля.

Протягом 16-20 червня вже відбулися вечори у селах Дзигівка, Велика Кісниця, Клембівка Ямпільського району, Чечельнику та селі Демівка Чечельницького району.

За словами Оксани Калетник, фестиваль вирішили провести, аби відродити народні традиції, дати поштовх для розвитку народної творчості, а також поширити і популяризувати культурну спадщину серед молодого населення краю.

Учасники фестивалю "Рідний край"

- Ми прагнемо підтримати народну творчість не лише допомагаючи сільським та районним будинкам культури. Ми організували тур кращих мистецьких колективів Вінниччини селами та районами області для того, аби показати, наскільки багата талантами наша земля, - каже Оксана Калетник. – По всьому світі відомі наша мова солов’їна та прекрасні народні пісні й танці! Слід їх захищати та підтримувати, бо культурна спадщина – надійна основа розвитку місцевих громад і виховання майбутніх поколінь.

У фестивалі беруть участь не лише обласні ансамблі пісні й танцю, зокрема театр пісні «Вишневий сад» Вінницького національного аграрного університету та народний самодіяльний колектив «Ровесник» промислово-технологічного коледжу, а й місцеві творчі колективи.

«Рідний край» постійно збирає повні зали. Місцеве населення вражене розмахом і щирістю, які панують під час виступів.

- Я у захваті від концерту! - каже Наталя Висоцька, мешканка села Дзигівка Ямпільського району. – Театр пісні і танцю «Вишневий сад» мені знайомий, часто відвідую їхні концерти. Тому щиро вдячна Оксані Калетник за можливість отримати задоволення від виступу улюбленого колективу.

Оксана Калетник на фестивалі "Рідний край"Зазначимо, що Оксана Калетник настільки переймається ідеєю донесення глибини народної творчості, що сама у народному одязі виступає у якості ведучої концертів фестивалю. Зокрема, 18 червня в своєму рідному селі Клембівка Ямпільського району Оксана Миколаївна провела один з багатьох концертів.

- Мені приємно побачити Оксану Калетник ще й у ролі ведучої, - говорить житель села Клембівка Жереб Сергій. – Я бачу, як фонд «Батьківська земля» переймається проблемами дітей-сиріт, багатодітних сімей. Також приємно, що фонд надає юридичну допомогу громадянам та й взагалі займається добрими справами!

Бурхливі емоції й незрівняні враження у глядачів викликали виступи народних ансамблів танцю «Ровесник» та «Світанок». Професіоналізму танцюристів можуть позаздрити й всеукраїнські фестивалі.

Будинок культури вбрали, як українську хату

Усі були вражені тим, що в Демівському будинку культури Чечельницького району вся підлога була встелена травами: сіном, м’ятою та осокою. Так в старовину застеляли рідну оселю, аби наповнити душу запахом полів та ланів батьківської землі.

- Ми понад 40 років виступаємо, - каже учасниця пісенно-танцювального колективу «Демівчанка» Надія Дзиговська. – Нас об’єднала любов до танцю та народної пісні. Приємно бачити, що молодь сьогодні на такому рівні і з душею виконує наші пісні й танці. Також вражена, як щиро Оксана Клетник спілкується і допомагає землякам. Аби показати нашу відкритість та радість від проявленої фондом ініціативи, ми спеціально убрали будинок культури в селі Демівка, як українську хату.

Нагадаємо, Благодійний фонд «Батьківська земля» з дня свого заснування сприяє розвитку дитячо-юнацької творчості, особливо у селах Вінниччини. Під патронатом Оксани Калетник було проведено чимало фестивалів, зокрема творчі конкурси «Таланти Піщанського краю», «Бронницький зорецвіт», «Весняна Парасолька» та інші.

Захист та підтримка культури рідного краю – необхідна передумова його розвитку і процвітання. Наступними селами, куди завітає фестиваль української пісні «Рідний край», будуть Піщанка (21 червня), Городківка Крижопільского району (23 червня), Серебрія (24 червня), Кукавка (25 червня) та Вендичани (26 червня) Могилів-Подільського району, а також – Качківка Ямпільського району (27 червня).

Фестиваль проходить у сільських будинках культури. Початок – о 20.00. Вхід – вільний.

Запрошуємо завітати на свято!



Переглядів: 8526
Поширень: 0