оксана Калетник завітала до лікарні Могилів-Подільський з подарунком: кардіопередавач віддтепер має і лікарня Мог.- Подільського

Про рівень захворюваності на серцево-судинні патології мешканців району та ефективність застосування телемедицини у їх діагностиці розповів головний лікар Могилів-Подільського територіального медичного об’єднання Василь Миколюк

Відомо, що серцево-судинні захворювання сьогодні складають 65% у структурі смертності населення України. Така ситуація зумовлена не лише веденням нездорового способу життя українців, вродженими вадами серця, відсутністю передових технологій лікування, але й несвоєчасною діагностикою. На жаль, не кожен медичний заклад у районах Вінниччини – зокрема ФАПи та амбулаторії - має можливість вчасно діагностувати хвороби серця. Але у Могилів-Подільському днями цю проблему частково вирішили. Міська лікарня отримала важливе для діагностики захворювань серцево-судинної системи обладнання – кардіопередавач «Телекард». Його у рамках відзначення Дня медичного працівника передала Голова правління Благодійного фонду «Батьківська земля» Оксана Калетник. Проте не лише Могилів-Подільська міська лікарня матиме можливість покращити медичне обслуговування населення. До Всесвітнього дня серця, яке відзначатимуть 30 вересня, сільські амбулаторії та ФАПи району отримають від фонду ще кілька одиниць діагностичного обладнання «Телекард».

Аби дізнатися, на скільки дієвими є кардіопередавачі у діагностиці серцево-судинних хвороб, ми поспілкувалися із головним лікарем Могилів-Подільського територіального медичного об’єднання Василем Миколюком та поцікавитися, чи стали у нагоді подарунки від благодійників.

- Василю Васильовичу, Ви, як ніхто знаєте, якими недугами найчастіше хворіють мешканці міста та району. Чи дійсно все так погано сьогодні зі здров’ям наших людей?

- Як не сумно нам констатувати, але захворюваність жителів міста та району щороку збільшується на 1-1,5%. Можна шукати безліч причин такій статистиці і нарікати на неналежний рівень медичних послуг у нашій державі, але до цього призводить і зовнішні чинники. Це і погіршення екології, зростання темпу життя, урбанізація. Не відкрию вам Америку, якщо скажу, що серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання істотно впливають на тривалість життя.

І медики, і працівники органів статистики, і населення добре знають, що ці патології спричинюють майже 70 % смертей серед дорослих. Більше того, майже у половині випадків є причиною інвалідності. Це, на жаль, вже констатація фактів.

- Що робити, аби статистика позбулася таких вражаючих цифр?

- Насправді, медики вже втомилися повторювати: профілактика, профілактика і ще раз профілактика! Ми постійно інформуємо населення про чинники ризику та можливість запобігання серцево-судинних захворювань. Але цього не достатньо. Значно полегшує лікування, коли хворобу виявляють на ранніх стадіях, тому ми дотримуємось у своїй роботі принципів «терапевтичного вікна». Це є нашим пріоритетом.

- Що порадите нашим читачам, аби знизити ризик серцево-судинних захворювань?

- Повторюся ще раз і сподіваюся, Ваші читачі запам’ятають мої слова. Аби не знати, що таке ішемічна хвороба, інфаркт, аритмія, раджу вести здоровий спосіб життя. Це – і здорове харчування, і фізичні навантаження. Щоб бути здоровим, треба обмежити вживання продуктів тваринного походження. Краще їсти більше фруктів та овочів, цільних злаків, знежирених молочних продуктів. Надміру жирне м\'ясо варто замінити рибою, бобами, пісним м’ясом. Також потрібно контролювати вагу тіла і мати достатню фізичну активність. Відмовтесь від куріння, контролюйте артеріальний тиск та рівень ліпідів у крові. Також необхідно щороку проходити профілактичні огляди і чітко виконувати рекомендації лікуючого лікаря.

- Зрозуміло, що недузі завжди краще запобігти. Але ж фактор несвоєчасної діагностики також присутній. Особливо це стосується віддалених сіл, де не кожен може вчасно отримати не те що медичну допомогу, але й дізнатися, на що хворіє. Нещодавно у місті сталася приємна подія – Могилів-Подільській лікарні наша землячка, громадський діяч і благодійник Оксана Калетник передала кардіопередавачі. Чи полегшило це Вашу роботу?

Оксана Калетник у лікарні Могилів-Подільського

- Так, ви правильно відзначили, що нещодавно лікарня Могилів-Подільського отримала кардіопередавач від Благодійного фонду «Батьківська земля». Добре, що є такі небайдужі люди, як Оксана Калетник, які переймаються проблемами медичної галузі. Подарований нею кардіопередавач, безумовно, покращить процес прийняття діагностичних та клінічних рішень лікарями, які за результатами отриманих електрокардіограм зможуть визначити захворювання та проконсультувати колегу у сільській амбулаторії чи ФАПі. Це також скоротить час від початку захворювання до надання спеціалізованої й кваліфікованої допомоги. Тому подарунок дуже доречний.

- А як мешканці району сприймають такий спосіб діагностики?

- Мешканці району розуміють, що такий спосіб діагностики дозволяє забезпечити своєчасне встановлення діагнозу і покращити лікування патології. Наявність дистанційної медицини робить наше життя спокійнішим, адже пацієнт знає, що йому будь-де і будь-коли доступне медичне обстеження

- Але чи допоможуть такі вчинки благодійників вирішити усі проблеми медиків?

- Звичайно, ні. Медична галузь України має купу проблем, які потрібно вирішувати на державному рівні. Але допомога, яку надають медичній сфері небайдужі і соціально активні люди, має велике значення. Тому дуже добре, що такі люди, як Оксана Калетник, проявляють ініціативу та реалізовують подібні проекти, як от передача медичним закладам кардіопередавачів. Наше суспільство потребує подібних дій. Важливо, щоб громадські діячі мали змогу діяти не лише через роботу благодійних фондів, але й за допомогою державних важелів впливати на наше життя. Коли громадський діяч іде в політику, він отримує інструменти, завдяки яким може змінити ситуацію. Тому сподіваюся, що добрі справи нашої землячки Оксани Калетник благодійністю не обмежаться. Знаю цю жінку особисто і переконаний, що у неї достатньо знань, вмінь, сил та впертості, аби змінити життя нашого краю на краще. Вона не боїться діяти рішуче, знає, що потрібно робити, і головне – вміє згуртувати людей для вирішення проблем регіону.



Переглядів: 10253
Поширень: 0