Організовували його всією громадою. Жителі міста та козацтво «Дністровської Січі» звернулися до благодійного фонду «Батьківська земля» по допомогу і підтримку. Голова фонду Оксана Калетник із задоволенням відгукнулась. Адже одним із напрямків діяльності «Батьківської землі» є відродження українських традицій.

Так святкували Івана Купала у Ямполі

Енергетика таких свят просто неймовірна. I в мене вже склалася добра традиція – відзначати нашi народні свята не вдома, а разом з громадою, з тими людьми, якi зберігають живий дух нашого народу, - зазначила Оксана Калетник. - Участь у таких святкових дійствах допомагає зрозуміти українську культуру, історію та усвідомити своє коріння. В свою чергу це дає розуміння необхідності збереження та підтримки української мови та культури для наступних поколінь. Саме з цієї метою фонд організовує фестивалі, конкурси, відновлює та популяризує традиції народної вишивки.

Свято відбувалось на мальовничих берегах річки Дністер, адже Івана Купала співпадає на Ямпільщині з днем Дністра. Сотні людей мали змогу насолодитися купальськими обрядами та виступами самодіяльних колективів Ямпільщини. На декількох імпровізованих сценах лунали пісні, виступали танцюристи і спортсмени. А між тим можна було почастуватися варениками й пиріжками, ароматним шашликом та в’яленою рибою.

Особливу увагу привертав козацький курінь «Дністровської Січі».

Це традиційне свято, яке ми кожен рік святкуємо збираємося усією козацькою організацією. Сьогодні особливий день для нас, адже ми вирішили обрати Берегиню нашої Січі. Мені надзвичайно приємно, що нею стане Оксана Калетник, людина, яка багато робить добрих справ на своїй батьківській землі. Її благодійний фонд надає потужну підтримку Поділлю. Зокрема, приємно, що незважаючи на усю свою заклопотаність, Оксана Миколаївна відгукнулася на наше звернення. Адже останні роки рівень проведення купальського свята, залишав бажати кращого. А тепер завдяки підтримці благодійного фонду «Батьківська земля» на березі річки зібралося більше двох тисяч ямпільчан, які також розділяють мою вдячність нашій Берегині, - сказав отаман Дністровської січі Федір Сирітко.

В рамках святкування усіх присутніх пригощали смачною мамалигою з бринзою та справжньою козацькою юшкою. Влаштували концерт біля куреня, а також провели справжній козацький обряд посвячення Оксани Калетник у Берегині «Дністровської Січі».

Оксана Калетник пройшла обряд посвячення у Берегині "Дністрової Січі"

Основним стрижнем, довкола якого відбувалося святкове дійство, став купальський вогонь, який символізує зародок у материнській утробі. Охочих стрибнути через нього знайшлось чимало серед дорослих і малих.



Переглядів: 7756
Поширень: 0