Представники птахофабрик звертаються до уряду переглянути умови декларування оптово-відпускних цін на курячі яйця та розглянути можливість внесення відповідних змін до постанови Кабінету міністрів від 17 жовтня 2007 р. "Про затвердження порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари" з метою виключення курячих яєць з переліку продовольчих товарів, зміна ціни на які підлягає декларуванню. Про це сьогодні заявив генеральний директор Асоціації птахівничих підприємств "Птахопром України" Володимир Фролов, передає кореспондент РБК-Україна. За його словами, виробники яєць зазнають збитковість через штучне регулювання цін. Зокрема, він повідомив, що ще й досі діє процедуру регулювання цін, яка була прийнята до початку кризових явищ у світовій економіці, і на даний час вона ще більше підсилює негативні процеси у сільському господарстві.

Він також повідомив, що українське птахівництво і виробники яєць зокрема опинилися серед тих галузей, які в першу чергу зазнали впливу світової фінансової кризи. Рентабельність виробництва яєць у 2008 р., за словами В.Фролова, прогнозується на рівні мінус 9,5%, а для забезпечення нормальної діяльності підприємств середній показник рентабельності повинен щонайменше складати 10-15%.

На сьогоднішній день ціна на яйця в Україні нестабільна. Це відбувається за рахунок сезонних коливань попиту на цю продукцію. Окрім цього, за словами В.Фролова, коливання ціни на ринку відбувається значною мірою за рахунок посередників. Так, на даний час відпускна ціна підприємства складає в середньому 6 грн за десяток, в той час як у роздрібній ціні яйця можна купити за ціною від 9 до 13 грн.

Крім того, заявив В.Фролов, в умовах світової фінансової кризи через збитки, які зазнають підприємства з виробництва яєць, значна частина з них опинилися під загрозою банкрутства. Так, уже планується закриття чотирьох підприємств тільки у Вінницькій області, що призведе до звільнення більше тисячі працівників. Аналогічна ситуація спостерігається також по Чернігівській, Черкаській та інших областях.


Переглядів: 5385
Поширень: 0