Законодавством для фізичних осіб передбачено низку пільг щодо сплати земельного податку. Зокрема, відповідно до п.281.1 ст.281 Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи.

Для зазначених осіб надаються пільги на одну земельну ділянку кожного виду в межах норм, установлених Земельним кодексом: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Зауважимо, що громадяни, які мають підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинні подати до органів податкової служби документи, що посвідчують їх право на пільгу.

Земельний податок фізичні особи сплачують протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення, тобто до 29 серпня п. р.

Якщо податкове повідомлення-рішення громадянин не отримав, то має право звернутися до податкової інспекції за місцем розташування земельної ділянки.

Відкладати сплату земельного податку до останнього дня не варто, адже з наступного дня граничного строку діючим законодавством передбачено застосування штрафних санкцій: у разі затримки сплати податку до 30 днів – 10%, більше 30 днів – 20% від суми податкового боргу.



Переглядів: 4230
Поширень: 0