Лядівський чоловічий монастир

11 вересня митрополит Симеон відвідав Свято-Усікновенський Лядівський чоловічий монастир, який в цей день відзначає своє престольне свято.

Разом із духовенством єпархії, гостями з інших єпархій України та Придністров’я, владика звершив Божественну Літургію та підніс молитву до Пророка Іоанна Предтечі за Лядівський монастир, його настоятеля архімандрита Антонія, насельників та всіх прочан, які прибули в цей день на Подільський Афон.

Під час Божественної Літургії зі словами проповіді до прихожан звернувся клірик Воскресенського храму міста Вінниці ієромонах Флавіан (Рішко).

Божествена Літургія

«Величаем Тя, Крестителю Спасов Иоанне, и почитаем честныя твоея главы усекновение» - такими словами завершувалось богослужіння перед іконою Предтечі.

По завершенні Божественної Літургії, у своєму вітальному слові владика побажав усім, на прикладі Пророка Іоанна, приносити плоди покаяння та в усіх починаннях сподіватися на Божу волю та підкорятися їй.

Вручення подарунку

Цьогоріч літочислення датує 999-ту річницю існування монастиря, і традиційно у день свого престольного свята Лядівський монастир проводить ярмарок, що є відродженням давньої традиції. Митрополит Симеон також відвідав і благословив Лядівський ярмарок. «Ми повинні всіма силами відроджувати древню Лядівську обитель, яка наступного року відзначатиме свій тисячолітній ювілей» - сказав владика, закликаючи всіх до відбудови та благоустрою монастиря, відродження древніх і благочестивих традицій.

Також на святі були присутні представники вінницької обласної влади: заступник голови Вінницької обласної ради Медвєдєв Юрій Вікторович та екс-губернатор Вінниччини Домбровський Олександр Георгійович. Юрій Вікторович зачитав вітальну адресу від губернатора Миколи Джиги та Голови Обласної ради Сергія Татусяка та вручив настоятелю монастиря отцю Антонію ікону та пам’ятні подарунки.

Ярмарок у Лядівському чоловічому монастирі

Завершив Лядівський ярмарок святковий концерт у виконанні гостя з Кам’янець-Подільської єпархії протоієрея Петра Зощука, православного виконавця Валерія Малишева та інших колективів.

Довідка:

Лядавський Усікновенський скельний чоловічий монастир знаходиться на лівому березі Дністра, на кордоні з Молдовою. Неподалік у Дністер впадає маленька річка Лядава, поряд з якою розташоване село з однойменною назвою. Лядавський Усікновенський скельний чоловічий монастир – один із найдавніших в Україні. Заснований він у 1013 році родоначальником руського чернецтва преподобним Антонієм Печерським на його шляху зі святої гори Афон до Києва. Тут ретельно доглядають келію ,в якій жив його засновник. Вона зберегласьмайже у первозданному вигляді.

Історики називають Лядавську обитель дивним пам’ятником загадкового минулого, і відзначають його духовну і культурну значимість протягом більш ніж 1000-річної історії Православ’я на нашій землі.

За довгі роки існування монастир було зруйновано, а відродження його почалося у 1998 році з приходом братії з Почаївської Лаври. Їх поява стала немов знаменням, воскресінням майже через десять століть діянь Преподобного. Ігуменом монастиря був призначений ієромонах Антоній.

Сьогодні тут, на Лядавській горі, як і тисячу років тому, чисте, п’янке повітря, тиша, спокій, і те, що не піддається визначенню у словах – благодать і намоленність. Тут люди задовольняють свої духовні запити через роботу і молитву, отримують душевний спокій, спілкуючись тихенько наодинці з Господом.



Переглядів: 9648
Поширень: 0