Уже сьогодні 14 навчальних закладів відремонтовано завдяки підтримці фонду. Зокрема, нові вікна встановлені в дитячому садку села Джугастра Крижопільського району.

Наш дитсадок збудований ще в 1962 році, - розповідає сільський голова села Джугастра Крижопільського району Юрій Патратій. – Зрозуміло, що приміщення давно вже потребувало ремонту, але коштів на це було. Саме тому ми звернулися за підтримкою до фонду «Батьківська земля» з проханням встановити нам нові вікна. Дитячий садок закривався на зиму через те, що дітям було холодно. Буквально за кілька тижнів після звернення до фонду до нас прийшли майстри і встановили нам металопластикові вікна. Тому хотів би подякувати Оксані Калетник за створення такого фонду, який не словом, а ділом допомагає людям у вирішенні їхніх проблем.

До слів вдячності долучилася і завідуюча дитячого садку Світлана Бас. Вона розповіла, що уже більше 10 років приміщення потребувало ремонту але ніхто на це не зважав. Лише після появи представників «Батьківської землі» садок отримав допомогу.

Допомогли школам Крижопільщини

Недостатність фінансування не оминула і школи Поділля. Вчителі та батьки дітей власними руками та коштами прагнуть створити для своїх дітей гідні умови для навчання. Але не усе вдається зробити за власний кошт. Тому фонд з ініціативи одного з його творців Оксани Калетник допоміг усім школам, які зверталися із проханням про допомогу в покращенні умов навчання школярів.

- Я очолюю громадську організацію у селі Городківка Крижопільського району. Ми разом із жителями села прагнемо власноруч покращити умови життя , благоустрій нашої Городківки. Але коштів, зрозуміло, не вистачає, - розповідає Свічар Зоряна, учитель школи №2 села Городківки. - Мені надзвичайно приємно, що наші прагнення підтримала Оксана Калетник, яка як юрист пообіцяла нам допомогти в створенні громадської організації на гідному рівні. Також ми уже разом із Благодійним фондом «Батьківська земля» зробили ремонт у нашій рідній школі і сподіваємося на подальшу співпрацю.

- Школі №2 в Городківці - 75 років, у нас стіни з лози та глини. Коли ми розпочали ремонт власними силами і почали все це розбирати, стало зрозуміло, що нам просто не вистачить коштів. Ми вже майже опустили руки, але якраз тоді з’явилися представники благодійного фонду «Батьківська» земля», які одразу ж після нашого прохання виділили нам усі необхідні матеріали для благоустрою школи. Тепер ми бачимо результат: школа має нове обличчя і діти навчаються у гідних умовах, - зазначила директор школи №2 Олена Харчук.

Спортзал у Піщанці ледь не закрили

Не залишила байдужими діяльність фонду і самих учнів городківської школи.

- Я - президент шкільної країни «Стожари», - говорить Світлана Пацей. - Наша школа до цього часу була не такою красивою. Але завдяки допомозі Благодійного фонду вона стала дуже красивою: на подвір’ї школи багато квітників, зробили красивий ремонт.

Зрозуміло, що не лише шкільні приміщення школи потребують ремонту. Також у багатьох школах не має навіть спортзалів, де б діти могли займатися спортом. Наприклад, у школі №2 Піщанського району довгий час спортивний зал знаходився у аварійному стані, дітям було заборонено туди навіть заходити, але завдяки співпраці фонду та громади тепер школа отримала новий спортивний зал.

- У нас санепідемслужба закрила спортзал у зв’язку з тим, що він був непридатний для експлуатації. Підлого взагалі вся струхлявіла, вікна були у аварійному стані, - розповідає директор школи Валерій Громовий. – Наші діти взагалі не могли займатись фізкультурою. Але навесні після знайомства із Оксаною Калетник у мене затеплилася надія, що ми матимемо новий спортзал. Адже коли я їй показав приміщення, вона без вагань сказала, що допоможе. Безумовно, у мене були невеликі сумніви, бо на своєму віку я багату зустрічався із спонсорами, політиками, і у всіх була одна вада – далі обіцянок нічого не робилося. Але Оксана Миколаївні не з таких. Заснований нею фонд відреагував одразу. Він не тільки надав кошти, але й активізував місцеву громаду та владу. Коли фонд встановив нам енергозберігаючі металопластикові вікна, місцева влада «нашкрябала» грошей на облаштування приміщення і підлоги. За таку значну підтримку, батьки та колектив школи обрали її головою шкільною ради.

«Оксана Калетник завжди підтримує громади в їх прагненнях»

Діяльність фонду не обмежується одноразовою допомогою. Наприклад, школа №2 у смт Крижопіль уже більше трьох років отримує допомогу від Благодійного фонду «Батьківська земля».

- Співпраця нашої школи із фондом розпочалася задовго більше трьох років тому.- розповідає Валентина Чабанюк, директор Крижопільської школи №2, яка носить ім’я воїна-інтернаціоналіста Сергія Гаврилюка. - Оксана Калетник як ініціатор створення фонду завжди підтримує громади в їх прагненнях. Вона відгукнулася на наше прохання встановити меморіальну дошку воїну, ім’я якого носить наша школа. Також вона допомагає обдарованій молоді, тому я впевнена, що майбутнє нашої держави саме за такими талановитими людьми.

Реалізація соціальних проектів із підтримки закладів освіти також проводиться фондом у Ямпільському районі. Так, у селі Клембівка школа отримала парти для першокласників, а сільську бібліотеку забезпечили комп’ютерною технікою, у селі Буша відремонтували туалети у школі, Ямпільська гімназія отримала нові стільці. Також завдяки фонду замінюють вікна у бібліотеці в Ямполі. У селі Бронниця Могилів-Подільського району замінили вікна у школі, а селі Серебрія - вікна та вхідні двері. Дитячі садочки сіл Червона Гребля та Бритавка Чечельницького району також не залишились без уваги фонду: тут замінили вікна.



Переглядів: 9475
Поширень: 0