Благодійний Фонд «Батьківська земля» активно допомагає жителям села Буша Ямпільського району приваблювати туристів у населений пункт. У рамках розвитку «зеленого туризму» регіону село Буша започатковує впровадження ефективних інноваційних технологій соціальної взаємодії в процесі розвитку територій, сприяє інтеграції сільських громад заради розбудови кращого майбутнього, налагодження добросусідських стосунків між територіальною громадою прикордонних сіл (Україна – Молдова) тощо.

Основна роль у написанні проекту “Бушанська світлиця - піонер Єврорегіону «Дністер» на обласний конкурс розвитку територіальних громад та його реалізації належить членам громадської організації “Центр громадської активності «Велес», - розповіла голова центру Інна Кравець. –

Наша організація зареєстрована у 2011 році і на сьогодні нараховує 12 членів. Цього року в конкурсі територіальних громад ми виграли грант на 26 000 гривень, закупили меблі в світлиці, освітлення, телевізор та домашній кінотеатр, матеріали для творчої роботи дітей та молоді. Велика подяка Благодійному фонду «Батьківська земля» та засновниці фонду Оксані Калетник за фінансову допомогу. Завдяки підтримці фонду ми змогли нарешті відкрити нашу світлицю.

«Світлиця» має стати центром громади, тобто місцем, де можна буде поспілкуватися з однодумцями, обговорити нагальні для громади питання, відпочити, одержати певні знання. Дітям та молоді ми пропонуємо сеанси нових мультфільмів та кінофільмів. Гармонійний відпочинок для жінок із музикою, спілкуванням... Що можна кращого запропонувати жінкам? Їх творчий відпочинок через в\'язання, вишивання, бісероплетіння забезпечить гарний настрій не тільки для них самих, а й для всіх членів родини.

Саме на базі «Бушанської світлиці» з жовтня цього року будуть проведені майстер-класи з рукодільної майстерності. Для молоді та підлітків проводитимуть тренінги із здорового способу життя, просвітницькі лекції та семінари. Адже сьогодні наше підростаюче покоління вимагає підвищеної уваги дорослих.

Сільські громадами відзначають, що необхідно відроджувати острівці духовності, якими раніше на селі були клуби. Ці клуби, які будували справді величними, ми отримали у спадок від далеких радянських часів. Зараз не вистачає коштів, аби такий клуб працював увесь сезон, його немає чим опалювати. Не вистачає коштів для того, аби утримувати клуби в належному стані. Виступи артистів у клубах - сьогодні рідкість. А людям так хочеться живого спілкування, - каже кандидат у народні депутати Оксана Калетник. – Саме відкриття таких світлиць призведе до людського пробудження. Літературні вечори, творчі зустрічі відновлюють живе спілкування. Воно у свою чергу стає початком відновлення творчих ініціатив. На жаль, сьогодні неможливо відновити величезні клуби, це не підйомні проекти, а світлиця дасть змогу людям відновити інтерес до громадської активності. Не менш важливу роль світлиці відіграють у вихованні дітей. Адже тут будуть і творчі гуртки, і бібліотека, і інтернет-класи та й просто ігрові кімнати.

Одне й із головних завдань фонду «Батьківська земля» – підтримати ініціативу громади та допомогти місцевим жителям популяризувати відпочинок у Буші не лише в Україні, а й далеко за її межами. Засновники фонду переконані: «Не потрібно давати рибу, потрібно дати вудку й навчити нею ловити». Адже саме мешканці Буші досконало знають історію своєї місцевості. Тут є що побачити: історичні та природні об’єкти, музеї, заповідники, відпочинкові зони. Щороку у серпні тут проходить Всеукраїнський пленер каменотесів, у жовтні – посвята молоді у козацтво. До проведення цих заходів активну долучається фонд «Батьківська земля».



Переглядів: 7749
Поширень: 0