На засіданні в черговий раз Іван Мовчан висловив незадоволення тим, що продовжують надходити скарги людей по заборгованості перед ними за здане молоко. Слід зазначити, найбільш проблемна ситуація щодо погашення заборгованості перед населенням за зібране молоко є на ПраТ « Шаргородський маслозавод».

«Це свідчить про те, що влада, використовуючи усі важелі і повноваження, не в силі захистити людей від неправомірних дій з боку власників заводу, які не здійснюють вчасний розрахунок за зібране молоко» - зазначив Іван Мовчан.

Звичайно, сьогодні є значні позитивні зрушення у вирішенні даного питання. І це перш за все те, що відновив роботу Погребищенський маслосирзавод. Його роботу було припинено після перевірок різними інстанціями у зв‘язку з великою кількістю порушень у всіх сферах діяльності. На даний час на заводі усунені визначені недоліки і підприємство має можливість працювати на повну потужність. Також на усіх 18 молокозаводах області запроваджено розрахунок за зібране молоко двічі на місяць, а закупівельна ціна - неменше 2 грн.20 коп. за 1кг молока ІІ ґатунку.

Іван Мовчан підкреслив, що на даний час діє «ринок продавця», адже якісного молока на ринку недостатньо. Тому потрібно спрацювати так, аби люди намагались здавати найякісніше молоко, а молокозаводи, відповідно, здійснювали з ними своєчасний і належний розрахунок. Аби їхні відносини були чітко регламентовані необхідно, щоб молокозаводи заключили з кожним здавачем відповідний договір, де чітко прописано умови співпраці, а все молоко приймалось лише на молокоприймальних пунктах. Ця схема, звичайно, є невигідною як для недобросовісних здавачів молока, так і для посередників, відмітив Іван Мовчан. Але це вигідно і потрібно для селян, і тих молокопереробних підприємств, які вміють якісно працювати відповідно до чинного законодавства.

Підводячи підсумки наради, Іван Мовчан дав доручення головам РДА активізувати роботу районних робочих груп по виявленню та усуненню порушень на ринку заготівлі молока, при цьому особливу увагу звернути на дотримання вимог щодо показників якості заготовленого молока, обов’язкового ведення упорядкованого обліку заготовленого молока та своєчасність розрахунків молокопереробними підприємствами за закуплене молоко від домогосподарств населення.

Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації та Головному управлінню ветеринарної медицини у Вінницькій області Іван Мовчан доручив підготувати та направити спільний лист-рекомендацію керівникам молокопереробних підприємств області про те, що заготівля молока повинна здійснюватися виключно через молокоприймальні пункти, враховуючи вимоги спільного Наказу Мінагрополітики України та Державного Департаменту Ветеринарної медицини «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до пунктів закупівлі молока від тварин, які утримуються в особистих підсобних господарствах населення» від 21.03.2002 №18, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05.04.2002р. №337/6625 та проведення розрахунків з домогосподарствами населення здійснювати виключно на основі прямих договорів.



Переглядів: 3542
Поширень: 0