Узагальнюючи стан справ у галузі охорони здоров’я Вінниччини в поточному році, заступник голови облдержадміністрації зазначила, що такі фінансові надходження з Державного бюджету є безпрецедентними для Вінницької області, та висловила сподівання, що галузь охорони здоров’я і надалі залишатиметься в центрі уваги державної політики.

Любов Спірідонова зазначила, що у 2011 році відбулося розмежування первинного та вторинного рівня надання медичної допомоги шляхом створення центрів ПМСД на первинній ланці. Станом на 1 грудня поточного року в області функціонують 35 Центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входять 262 амбулаторії та 921 ФАП, що позитивно вплинуло на стан здоров’я населення області, а саме, у 2012 році відмічено зростання народжуваності на 1000 населення порівняно із 2010 роком, а також зменшення смертності населення на 1000 нас. Зменшилась захворюваність населення області. В поточному році зареєстровано 3 566 243 захворювань проти 3 595 830 випадків за відповідний період 2011 року.

В кожному районі області затверджена районна програма «місцевих стимулів».  26 студентів з числа сільських жителів з вересня поточного року приступили до навчання у Вінницькому Національному медичному університеті ім. М.І. Пирогова, оплата за їхнє навчання здійснюватиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Впроваджується модернізація екстреної медичної допомоги. Розпочато створення територіального медичного об’єднання екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Любов Спірідонова назвала такі перспективні завдання галузі охорони здоров’я на 2013 рік: створення протягом 2013 року 4 госпітальних округів. Затвердження переліку закладів охорони здоров`я, що формують госпітальні округи у Вінницькій області із урахуванням результатів їх інвентаризації та аудиту та стану шляхів сполучення; реалізація в області національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства, зокрема реконструкція з прибудовою приміщень Вінницького обласного перинатального центру, структурного підрозділу Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова; створення оперативно-диспечерської служби за єдиним телефонним номером «АСУ-103»; створення в обласних багатопрофільних, центральних районних та міських лікарнях 26 відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги; створення Бершадської, Могилів-Подільської, Гайсинської та Хмільницької станцій швидкої медичної допомоги; створення 10 пунктів невідкладної медичної допомоги на базі підрозділів Центрів первинної медико-санітарної допомоги для обслуговування хворих на дому із загостренням хронічних хвороб.



Переглядів: 2945
Поширень: 0