У закордонному "полоні" опинився і вінничанин із обмеженими можливостями, його перетворили на жебрака. Ці дві історії - єдині, коли мешканцям краю вдалось отримати статус осіб, котрі постраждали від торгівлі людьми, каже Наталя Козлова - голова громадської організації "Прогресивні жінки". За словами Наталі Козлової, очікують на отримання статусу ще п\'ятеро жителів області. Це і безхатченко, який став трудовим рабом у селянина, діти, яких мати перетворила на жебраків, а також жінка, що потрапила у сексуальне рабство.

- Ми займаємось супроводом та підтримкою людей, які потрапили у трудове рабство, - розповідає Наталя Козлова. - Люди мають право на супровід психолога, медичну допомогу, поновлення документів, захист правоохоронців, матеріальну допомогу. Від рабства ніхто не застрахований. Частіше, це - чоловіки і жінки віком від 30 до 50 років, які страждають від закордонного полону. Бувають і випадки внутрішньої работоргівлі. Чоловік два роки примушував безхатченка працювати на себе, а сусіди жодного разу не сказали про це міліції. Із метою допомоги таким людям створюються районні центри, перший працюватиме у Жмеринці.

Майор міліції Людмила Клименко говорить, що часто торгівцями виявляються добрі знайомі чи навіть друзі.

- Найчастіше злочин починається з того, що торгівці живим товаром пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування за кордоном, - розповідає Людмила Клименко. - Особа дізнається про обман, коли у неї вже вилучили паспорт і вдаються до фізичного та психічного насильства, вимагаючи відробити гроші. Залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз і насильства - це методи, які використовують злочинці для впливу на своїх жертв.

Як не стати кріпаком - поради правоохоронців

У жодному разі не віддавайте свій внутрішній та закордонний паспорт. Укладайте трудовий договір, коли працевлаштовуєтесь за кордоном. Візьміть із собою копії документів, коли їдете за кордон. Переконайтесь, що фірма, яка пропонує працевлаштування, працює легально.

Раніше ми повідомляли про те, у с. Кармалюкове Жмеринського району  чоловік зробив двох громадян своїми рабамив. Вони за їжу та одяг працюють на нього.



Переглядів: 2976
Поширень: 0