Жителі сіл Кам‘яногірка та Жигалівка Калинівського району 14 червня зібрались на незвичайну сходку села. До селян приїхав куратор нового соціального проекту «Європейська ініціатива» Руслан Чорнолуцький. Вперше за багато років людям запропонували висловити наболіле: про ремонт доріг, будинків культури, ФАПів, водогонів, автобусних зупинок, освітлення вулиць. Адже під час своєї передвиборчої кампанії народний депутат України Микола Катеринчук обіцяв своїм виборцях відновити сільські дороги та шляхи між селами. Після отримання депутатського мандату Микола Катеринчук взявся за реалізацію своєї виборчої програми. Але оскільки Микола Дмитрович знаходиться в опозиції до діючої влади, то під час розподілу коштів, їх отримали провладні депутати для своїх округів. Опозиційні депутати для вирішення проблем своїх виборців не отримали ні копійки державних грошей. Та це не зупинило команду Миколи Катеринчука. Через європейські канали та міжнародні гранти він залучив фінансування для вирішення місцевих соціально-економічних проблем в кожному районі виборчого округу №13.

- В першу чергу візьмемося за ремонт сільських доріг, - говорить куратор проекту «Європейська ініціатива» Руслан Чорнолуцький. Виборці округу №13 знають його як очільника регіональної програми «Народний адвокат». – Поки що ми знайшли невеликі кошти. Але їх вистачить, щоб розпочати реалізацію проекту «Дороги» у селах виборчого округу №13.

Під час зустрічі в обох селах був складений паспорт села, куди внесли усі проблемні питання, які підіймали жителі Кам‘яногірки та Жигалівки. Наприклад, у селі Кам‘яногірка вирішили ремонтувати дороги на вулицях Колгоспна, Радянська, Польова. Після того - ремонт ФАПу, клубу, облаштування спортивного майданчика, вирішення питаннь зі шкільним автобусом та зі складом міндобрив.

- У мене дві донечки: одна ходить в школу, друга – в садочок, - говорить місцева жителька Тетяна Бельдій.Маємо постійну проблему - як доставити дітей до школи і до садочка у сусіднє село Гущинці. Возимо хто чим може. Часом діти пішки йдуть, то доходять до другого уроку. А весною взагалі через погоду майже місяць вдома сиділи. Тому нам потрібно вирішити питання зі шкільним автобусом. Дуже сподіваємось на програми Миколи Катеринчука, бо досі нам ніхто не допомагав і не питав, що нам треба.

Така сама сходка відбулась у селі Жигалівка цього ж району. Жителі довго говорили про дороги, які розбивають багатотоннажні автомобілі підприємців-інвесторів, про постійне підтоплення городів та подвір’їв селян водами рибгоспу. Вислухавши людей у паспорт села внесли ремонт доріг на вулицях Жовтнева, Шкільна, Нечипоренка, Чапаєва, проведення освітлення центру села, питання меліорації, яке викликає підтоплення, надання допомоги ФАПу, встановлення огорожі на кладовищі, заміна лінії електропередач, ліквідація сміттєзвалища та встановлення знаків про заборону руху через село вантажних автомобілів.

Сільські дороги протяжністю 2 км і шириною 4 м будуть ремонтувати так званим «білим асфальтом». Роботи розпочалися 17 червня і планується за місяць-півтора закінчити. В кожному селі обрали ініціативну групу, у яку увійшли по 5 місцевих жителів. Вони мають координувати роботу на місцях.

- Ми не зможемо з Києва слідкувати за ходом робіт, - говорить Руслан Васильович.Ви маєте нам допомогти, щоб жодна копійка, не була вкрадена, а усі кошти дійшли до села.

Сільський голова Жигалівки Анатолій Клепач впевнений, що пропозиції від Миколи Катеринчука дуже доречні, адже вони прискорять вирішення глобальних проблеми села.

- Цей проект - початок масштабної роботи, яка запланована на 5-річну каденцію Миколи Катеринчука, - говорить Руслан Чорнолуцький. - Проект «Дороги» ми плануємо завершити до кінця третього кварталу 2013 року. Потім знову проведемо сходки в селах.

У рамках програми «Європейська ініціатива» передбачені такі проекти: “Дороги”, “Якісна вода”, “Чисте село – чисті околиці“, “Нові автобусні зупинки”, ‘’Нові базари – оновлене село”. Завдяки проекту «Дороги» планується відремонтувати понад 40 км сільських і міжсільських доріг у виборчому окрузі №13.



Переглядів: 7435
Поширень: 0