П’ятдесят підприємств Вінниччини реалізували свою продукцію зі знижкою або за собівартістю на виставці «Купуй вінницьке!». Наприклад, літр соняшникової олії місцевий олієжиркомбінат продавав за вісім гривень, кілограм макаронів макаронної фабрики пропонували покупцям за чотири гривні. Нижчі, ніж у магазинах, значилися цифри на цінниках ковбасних виробів Літинського м’ясокомбінату, а також ковбасних цехів з Приборівки, Якушинець, Никифорівців. Навіть продукцію бджільництва підприємства «Мед Поділля» можна було придбати за зниженою ціною.

Поки виробники рекламували свої товари у виставковій залі Торгово-промислової палати, через дорогу, у залі облдержадміністрації, її голова Олександр Домбровський вів діалог з керівниками великих супермаркетів та переробних підприємств області, щоб з’ясувати, чим спричинене підвищення цін на низку продовольчих товарів місцевого виробництва. Здорожчання молочної продукції на 12—15 відсотків керівник одного з молокозаводів пояснив відсутністю дотації на закупівлю молока. Директор м’ясокомбінату спантеличив невтішним прогнозом. За його словами, вартість кілограма м’яса невдовзі становитиме не менш як сто гривень. Ціни на яловичину уже підвищилися. М’ясо свинини теж у дефіциті, тому підприємство змушене закуповувати його за кордоном. Без державних дотацій селянам не вигідно займатися розвитком тваринництва.

Виробники запевнили владу, що вони готові реалізувати свою продукцію дешевше, ніж її продають у приватних магазинах. Але для цього потрібно розширити мережу фірмових магазинів. Поки що їх в області нараховується 56. Головне — добитися відновлення компенсацій та дотацій виробникам сільгосппродукції, наголошували учасники зустрічі.


Переглядів: 3345
Поширень: 0