У селі Жигалівка Калинівського району 3 липня розпочали ремонтні роботи по відновленню сільських доріг. На найпроблемнішу вулицю Нечипорука в перший день приїхало 16 одиниць техніки зі 180 тоннами ремонтної суміші. Дороги покриватимуть піском, відсівом, щебенем за принципом ямково-підсипного ремонту білим асфальтом.

Ремонт сільських доріг планують закінчити до осені

Сільські вулиці ремонтують у рамках проекту «Дороги» соціальної програми «Європейська ініціатива». Це спільний проект народного депутата України Миколи Катеринчука та керівника програми «Народний адвокат» Руслан Чорнолуцького. У рамках проекту заплановано проведення сходок сіл у трьох районах виборчого округу № 13: Калинівському, Козятинському та Хмільницькому. У червні перші сходки пройшли у селах Калинівського району: Кам‘яногірка та Жигалівка. Їх результатом стало підписання сільськими головами та Русланом Чорнолуцьким «паспортів сіл» з визначенням усіх проблемних точок населеного пункт.

А вже 3 липня подібні сходки пройшли у селі Пузирки та селищі Залізничне Козятинського району.
У Пузирках немає клубу, тому селяни зійшлися у колишню школу. Говорили, що окрім клубу, в селі немає дитячого садка і 24 дитини змушені сидіти вдома. Кілька років тому закрили школу і тепер з 45 учнів одну половину шкільний автобус возить на навчання у село Непедівку, а діти, які віддали перевагу школі у селі Гурівці, змушені ходити пішки або добиратися рейсовим автобусом. Говорили про суцільну темряву вночі через відсутність вуличного освітлення. Усі проблеми були занотовані і вирішено, що в рамках проекту «Дороги» вже через два тижні розпочнуть ремонти вулиць Колгоспна, Гагаріна, Ломоносова та Берегової.

- Народний депутат України Микола Катеринчук під час передвиборчої програми обіцяв відремонтувати сільські дороги, - говорить керівник програми «Народний адвокат» Руслан Чорнолуцький. – І після виборів почав реалізовувати свою обіцянку. Але оскільки він знаходиться у опозиції до влади, то під час розподілу державних коштів, їх отримали провладні депутати для своїх округів. Це не зупинило команду Миколи Дмитровича і в березні цього року через європейські канали та міжнародні гранти вдалося залучити фінансування для вирішення місцевих соціально-економічних проблем в кожному районі виборчого округу №13. Кошти невеликі, щоб привести у лад найпроблемніші дороги сіл округу, їх вистачить.

У селищі Залізничне Козятинського району люди, до яких приїхали спитати про їх турботи (а цього крім Миколи Катеринчука та його команди ніхто з чиновників не робить, зізнались жителі селища), вони почали говорити про свої проблеми. Що селище, як у кріпосні часи поділене на три частини: одна відноситься до міста Козятин, друга - до села Козятин, а третя до села Непедівка. Розказували про сміттєзвалища, які ніхто не вивозить, бо селище розділене. Говорили, що в Залізничному проживає понад 1000 жителів і немає дитячого чи спортивного майданчика. Просили навести лад на пошті, яка працює тільки три дні на тиждень по кілька годин. Показували дах школи, в класах якої стоять миски, стакани та каструлі, бо протікає дірявий дах. Пенсіонери наголошували, що у селищі немає ФАПу. Жителі також назвали вулиці, які потребують негайного ремонту.

- Дорога що проходить вздовж ставу стає суцільною калюжею під час дощів – вода стоїть по пояс, - говорить жителька селища Тетяна Стадник. - А дорогою попід тунель навіть автобуси відмовляються їздити і люди роблять кілька кілометровий круг через Козятин, щоб дістатися до кінцевої зупинки. Тротуарів немає, і діти ходять до школи по центральній дорозі попід машини. Недавно дівчинка у нас загинула отак на асфальті.

За результатами сходів сіл було вирішено, що у Пузирках відремонтують 1500 м сільських вулиць, а у Залізничному – 1900. Наступні сходи сіл відбудуться у Хмільницькому районі.



Переглядів: 5327
Поширень: 0