На Вінниччині завершилася 2 фаза швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, яка тривала протягом 2010-2012 років. За цей період 11 тисяч сільських жителів Іллінецького, Калинівського і Тульчинського районів отримали послугу централізованого водопостачання. Про ці та інші результати 2-ї фази проекту говорили члени Наглядової ради 5 липня у Вінниці.

У засіданні взяли участь голова обласної Ради Сергій Татусяк, директор Департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Андрій Гижко, керівник Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO Оксана Гарнець та експерти з питань децентралізації та публічних послуг проекту.

Розпочинаючи засідання, Андрій Гижко наголосив на тому, що продовження співпраці з DESPRO надасть можливість зробити черговий крок до подальшого впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування і децентралізації влади з метою підвищення ефективності управління суспільним розвитком.

проект DESPRO

Про успішне закінчення II-ї фази реалізації проекту (2010-2012 роки) та початок III фази (2013-2017) поінформувала присутніх керівник проекту DESPRO в Україні Оксана Гареник. Вона зазначила, що головною метою проекту у третій фазі є покращення якості та доступу до окремих публічних послуг за допомоги та залучення місцевих громад і місцевих органів влади, що є інституційно посиленими і спільно працюють задля реформування місцевого самоврядування на національному рівні.

проект DESPRO

Важливим завданням проекту залишається впровадження та розвиток механізмів децентралізованого надання послуг на рівні малих міст та сіл цільових регіонів, їхня інтеграція у процеси національних реформ у сфері децентралізації з метою подальшого поширення на інші регіони. Йдеться передусім про співфінансування проектів громад у секторах водопостачання, водовідведення та поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у цільових регіонах проекту.

Оксана Гарнець розповіла про заплановану діяльність проекту у 2013-2017 роках за такими напрямами:

  • розроблення та впровадження інноваційних механізмів надання послуг з водопостачання на рівні малих міст та водовідведення на рівні сільських територій;
  • застосування моделі інтегрованого підходу до поводження з ТПВ;
  • підтримка у розробленні та удосконаленні національного законодавства з питань децентралізації;
  • посилення потенціалу асоціацій органів місцевого самоврядування;
  • розроблення та впровадження тренінгових програм для службовців органів місцевого самоврядування з метою підвищення їхньої кваліфікації та управлінських навичок;
  • проведення просвітницької роботи, спрямованої на інформування щодо реформ з децентралізації;
  • підвищення кваліфікації спеціалістів Центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації (ЦППК) з питань проектного менеджменту;
  • проведення інформаційно-освітніх заходів і розповсюдження серії навчальних посібників «Децентралізація та врядування» тощо.



Переглядів: 4775
Поширень: 0