Що або хто забруднює повітря у Ладижині, визначають у Київському науково-дослідному інституті. Туди направлено 15 проб повітря і стоків, які працівники СЕС відібрали у Ладижині, біля тамтешніх підприємств, а також за містом. Як повідомив перший заступник прокурора Вінницької області Микола Качур, результати досліджень наразі очікуються. Коли вони будуть, тоді й можна бути говорити про винуватців смороду, який ось уже кілька тижнів допікає мешканцям округи, а головне - вживати заходів до порушників.

Поки ж за нестерпне "амбре" у Ладижині, через яке люди бояться відкривати вікна і навіть повідвозили дітей за місто, "по шапці" отримали працівники санепідслужби і екологічної інспекції - за те, що вчасно не прореагували на скарги городян.

- Це питання належить до компетенції контролюючих органів - це екологічна інспекція та СЕС, - прокоментував перший заступник прокурора області Микола Качур. - У зв\'язку з цим Вінницькою міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері перевірено стан здійснення контролю саме цими двома службами. Ми встановили, що інспектори належним чином не реагували на звернення мешканців міста Ладижина і, незважаючи на те, що ладижинський завод "Екстра", не мав спеціального дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від полів фільтрації, не вживали заходів впливу до керівництва цього заводу. За результатами перевірки прокуратурою внесені подання посадовцям органів екологічної служби та СЕС, і ми поставили питання про відповідальність винних осіб та усунення виявлених порушень.

- Тобто на сьогодні "головний підозрюваний" у забрудненні повітря у Ладижині - спиртзавод "Екстра"?

- Ні. Це один із "підозрюваних". Ми встановили, що, справді, на цьому заводі є порушення. І вони були поза увагою контролюючих органів. Щодо самої причини, то на сьогодні інспекторами призначені відповідні дослідження, ми чекаємо на результати.

- Порушення виявлені тільки на цьому заводі чи на інших також? Адже жителі Ладижина припускають, що винуватцем ситуації може бути нова фабрика.

- Проби відбирались в різних місцях Ладижина. І дослідження мають показати, де є перевищення відповідних норм. Щодо заводу "Екстра", то перевірка проводилась тому, що в скаргах громадян, в тому числі і в повідомленні міського голови, було чітко вказано, що це пов\'язано з цим заводом. Так, на сьогодні порушення виявлені тільки на одному підприємстві. Але порушення - в частині відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря на полях фільтрації. Це єдине, що зафіксовано. Наразі ми не можемо чітко сказати, що є причинний зв\'язок саме між забрудненням повітря у Ладижині і роботою полів фільтрації цього заводу.

- А де складує відходи нова фабрика?

- У цього виробництва є послідосховище. Це питання уже з\'ясовувалось - усі дозвільні документи є, явних порушень, які б потребували втручання органів прокуратури, не виявлено. Наскільки нам пояснили: усі ці речовини як органічні добрива будуть вивозитися сільгоспвиробникам за договорами.

Яку відповідальність понесуть працівники СЕС і екологи за те, що їм не смерділо, мають визначити обласні керівники цих служб. Тим часом, як повідомляє сайт ladyjin.vn.ua, у Ладижині на мітингу люди ухвалили резолюцію, в якій вирішено звернутись до Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров\'я та керівництва заводу "Екстра" з вимогою зупинити роботу підприємства до введення в експлуатацію очисних споруд. Такої упевненості у винуватості спиртзаводу у правоохоронців, як бачимо, наразі немає. Та й з висновками, мабуть, все ж варто зачекати, принаймні, поки не буде офіційних результатів досліджень. А раптом ці результати виявляться для декого зовсім несподіваними?



Переглядів: 3394
Поширень: 0