Рейтинги соціального розвитку регіонів дозволять фіксувати не тільки обсяги поточної роботи, а й конкретні результати за актуальними питаннями порядку денного. Про це сказала Міністр соціальної політики Наталія Королевська під час Розширеної Колегії відомства, презентуючи їх. За її словами, це абсолютно новий підхід, який дозволить оцінювати кожен регіон за різними показниками соціальної сфери, врахувавши при цьому потреби найбільш незахищених верств населення.

«Я неодноразово наголошувала, що для вдосконалення нашої роботи потрібно мати наочні критерії для аналізу та оцінювання, що і стає можливим завдяки запровадженню Соціальної карти регіону, на основі якої вже і формується рейтинг кожної області за низкою критеріїв соціальної сфери», – сказала Міністр.

Наталія Королевська відзначила, що критерії, які використовувались для складання рейтингу, максимально прозорі і об’єктивні, щоб уникнути маніпулювання статистикою. «Вони дозволяють фіксувати не тільки обсяги поточної роботи, а й конкретні результати за актуальними питаннями порядку денного», – сказала вона.

Зокрема соціальні рейтинги регіонів дозволяють оцінити області за динамікою скорочення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску чи заробітної плати, кількості працевлаштованих інвалідів та іншими показниками. «Запровадження таких рейтингів стимулюватиме регіони покращувати свої показники за усіма напрямками соціальної сфери, а ми зможемо оперувати конкретними показниками у своїй роботі», – сказала вона.

Міністр також повідомила результати першого оцінювання регіонів. Згідно з ними, у питанні погашення заборгованості із заробітної плати, найкращі показники у Рівненської, Волинської, Дніпропетровської, Хмельницької та Полтавської областей. Щодо ситуації на ринку праці, то станом на сьогодні ситуація найкраща у Києві, Севастополі, АР Крим, Дніпропетровській та Запорізькій областях. А проаналізувавши ситуацію щодо охоплення дітей-сиріт сімейними формами виховання по комплексу критеріїв, то лідерство одержали Харківська, Сумська, Рівненська, Дніпропетровська та Вінницька області.

Довідково:

При складанні рейтингу було відібрано низку показників, об’єднаних у групи, що характеризують основні напрями соціальної сфери України.

По кожному показнику групи регіон отримує рейтинговий бал (від 1/27 до 1), де – мінімальний бал: 1/27 (за останнє місце серед регіонів по показнику групи) і – максимальний бал: 1 (за перше місце серед регіонів по показнику групи). Рейтинг регіонів по групах формується на основі їхніх середніх балів.

Рейтинги складаються на підставі інформації, що надходить безпосередньо від областей, офіційної статистики та даних інших центральних органів виконавчої влади.



Переглядів: 3238
Поширень: 0