Розпочинаючи засідання Валентин Поліщук зазначив про те, що 18 вересня 2012 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про аквакультуру», який набирав чинності 1 липня 2013 року.

Віднині водні об’єкти будуть надаватися в користування за договорами оренди земель водного фонду

За словами Валентина Поліщука, Закон у значній мірі змінив порядок користування водними об’єктами як місцевого, так і загальнодержавного значення. Внесено зміни до ряду законодавчих актів у зазначеній сфері. Зокрема, до Водного кодексу України, Земельного кодексу України, ЗУ «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів».

Тепер, згідно Закону, водні об’єкти будуть надаватися в користування за договорами оренди земель водного фонду. У такому договорі визначатимуться умови використання водних об’єктів, розмір орендної плати та строк дії договору оренди.

Віднині водні об’єкти будуть надаватися в користування за договорами оренди земель водного фонду

Орендодавцями, залежно від розташування водойми в межах чи поза межами населеного пункту, виступають сільські, селищні, міські ради та місцеві державні адміністрації у відповідності із повноваженнями, визначеними Земельним кодексом України. Таким чином критерій «підвідомчості» водойми в залежності від її місцевого чи загальнодержавного значення скасовується.

Віднині водні об’єкти будуть надаватися в користування за договорами оренди земель водного фонду

За словами Валентина Поліщука, позитиви прийнятого Закону полягають у тому, що значна кількість неврегульованих та несистематизованих аспектів укладення договору оренди водних об’єктів тепер регламентуються чіткіше. Проте сама процедура земельних торгів и невизначеність із орендною платою можуть значно ускладнити весь процес передачі водних об’єктів в оренду та наповнення місцевих бюджетів.

Заступник голови облдержадміністрації зазначив, що метою сьогоднішнього зібрання є обговорити проблемні питання по кожному аспекту вищезазначеного Закону, визначити чіткий алгоритм роботи на рівні області та окреслити порядок, який дасть можливість на території області запровадити процес безперешкодного надання документації замовнику.

В ході засідання учасниками були заслухані виступи керівника інспекції Держрибохорони Ігоря Чернілевського, начальника Головного управління Держземагентства у Вінницькій області Олексія Коника та представника Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг.

За словами Олексія Коника, на території Вінницької області наразі налічується 4900 водних об’єктів, загальна площа яких складає 34,5 тис. га водного зеркала.

Завершуючи засідання, Валентин Поліщук окреслив чіткий план роботи для затвердження подальших дій, щодо виконання Закону на території Вінницької області.

Так, станом на 5 вересня поточного року планується створити робочу групу, яка включатиме представників Управління охорони використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Вінницькій області, Держземагенства у Вінницькій області, Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг, Департаменту екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації та представники громадських організацій. Ця робоча група сформує список основних проблемних питань.

До 10 вересня 2013 року робочою групою опрацьовуватимуться проблемні питання та шляхи їх вирішення, а терміном на 15 вересня поточного року будуть внесені всі рекомендації, пропозиції та дані чіткі інструкції замовникам у користуванні водними та земельними ресурсами області.

Для довідки:

Законом визначається, що аквакультура (рибництво) – це сільськогосподарська діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування об’єктів аквакультури у повністю або частково контрольованих умовах для одержання сільськогосподарської продукції (продукції аквакультури) та її реалізації, виробництва кормів, відтворення біоресурсів, ведення селекційно-племінної роботи, інтродукції, переселення, акліматизації та реакліматизації гідробіонтів, поповнення запасів водних біоресурсів, збереження їх біорізноманіття, а також надання рекреаційних послуг.



Переглядів: 6007
Поширень: 0