6 вересня у селищі Залізничному, у передмісті Козятина, за сприяння народного депутата України Миколи Катеринчука стартував екологічний проект з роздільного сортування сміття. Для цих потреб у населеному пункті встановлено 10 нових сміттєвих контейнерів: з металевої сітки - для пластикових пляшок, паперу та скла і повністю залізні герметично закриті - для органічних відходів.

- Для Залізничного такої кількості контейнерів цілком достатньо, - говорить помічник народного депутата Олена Іванчук. - Ми підрахували, що за рік на одну тисячу жителів, а саме стільки мешканців у Залізничному, збирається 180 кубометрів сміття. І з них - 30% підлягають сортуванню, це 54 кубометрів. Тобто потреба для селища, за умови, що комунальники вивозитимуть сміття один раз на тиждень, - 10 контейнерів.

Як запевняють комунальники, саме за рахунок роздільного збору сміття і здачі вторсировини невдовзі усі відкриті сміттєві контейнери будуть замінені на сучасні, закритого типу.

На Козятинщині впроваджують європейські ініціативи народного депутата Миколи Катеринчука

- Це перший пілотний проект команди Миколи Катеринчука у цьому напрямку, і ми ще будемо його відшліфовувати,- зазначив керівник соціального проекту «Європейська ініціатива» Руслан Чорнолуцький. - Однак, як показує практика, люди сприйняли "новинку" нормально, вчаться сортувати сміття і скидати його роздільно. Наразі у селищі працюють волонтери, які проводять роз\'яснювальну роботу. А куратором проекту від місцевої влади є заступник міського голови Козятина. Ми щиро сподіваємося, що Залізничне стане прикладом для інших населених пунктів району. І якщо від інших територіальних громад будуть надходити заявки про впровадження такого проекту у них, ми охоче його підтримаємо.

А поки доросле населення Залізничного звикає до екологічного "ноу-хау" Миколи Катеринчука, педагоги місцевої школи планують встановити 4 контейнери у приміщенні навчального закладу. "Аби європейська практика сортування сміття прижилася, дітей потрібно навчати з шкільного віку", - кажуть.

До речі, за кордоном, за відмову сортувати сміття, людей... штрафують. Говорити про подібне в українському контексті ще зарано. Однак, на думку Руслана Чорнолуцького, якщо місцева влада прийме відповідне рішення і встановить санкції щодо невиконання сортування сміття, - це буде свідченням європейської практики.

До Європи - через "єврокласи"

На Козятинщині впроваджують європейські ініціативи народного депутата Миколи Катеринчука

Окрім екологічного проекту, на виборчому окрузі №13 Микола Катеринчук впроваджує й інші місцеві локальні ініціативи. Серед них на особливу увагу заслуговує проект "Єврошкола".

- Залізничне - стане першим населеним пунктом в районі, де у рамках проекту ми плануємо відкрити "євроклас", - повідомив на зустрічі з місцевими мешканцями Руслан Чорнолуцький. - Це буде по-сучасному вмебльований та технічно оснащений з допомогою грантів, з європейською символікою навчальний кабінет.

Школу-дитячий садок №6 для проекту вибрали невипадково. Адже учень саме цього навчального закладу - 11-класник Сергій Бартюк – цьогоріч став переможцем обласного конкурсу "Я - європеєць".

- Ми вже знайшли партнерів, які готові оплатити йому один рік навчання у вузі, - зауважив Руслан Чорнолуцький. - А взагалі, хотілося б, щоб побільше обдарованих дітей навчалися у таких "єврокласах".

Подарунок наймолодшим

На Козятинщині впроваджують європейські ініціативи народного депутата Миколи Катеринчука

Місяць тому на сході громадян у Залізничному спільно із командою свого депутата Миколи Катеринчука мешканці визначили проблемні питання, які входитимуть у реалізацію європейських ініціатив. Почали з ямкового ремонту 1,5 км під\'їзної дороги до селища. А днями на радість місцевої малечі встановили ігровий майданчик.

- І діти, і ми, дорослі, дуже задоволені, - говорить Юлія Мартинюк, матір півторарічної доньки. - Бо ж раніше не було куди вийти погуляти з дитиною. Свою Полінку на гойдалки я возила в центр міста, а це 7 км від Залізничного.

Щирі слова подяки висловив і директор школи-дитячого садка №6 Микола Синюшко:

- Наш заклад працює над реалізацією проекту "Школа сприяння здоров\'ю", тому такий ігровий майданчик для нас дуже актуальний. Збільшиться рухова активність дітей, а це у свою чергу сприятиме покращенню їх здоров\'я.



Переглядів: 4184
Поширень: 0