Минулого тижня у селі Сальниця Хмільницького району місцеві жителі зібрались на вулиці Комсомольській. Тут на шляху довжиною 600 м відкрито рух по новій дорозі. Саме про цю вулицю говорили у липні жителі Сальниці, коли вирішували яку дорогу у селі ремонтувати.

У селі Сальниця  Хмільницького району здали у експлуатацію дорогу

Нагадаємо, що ремонт доріг проводиться у рамках соціальної програми народного депутата України Миколи Катеринчука Європейська  ініціатива. За цією програмою у кожному з трьох районів округу – Хмільницькому, Калинівському і Козятинському обиралось по два села, де потрібно відремонтувати найгірші дороги. У Хмільницькому районі вибір пав на Сальницю та Лозну. Через два тижнів після сходу сіл підрядники почали роботи по укладці «білого асфальту». І ось наприкінці жовтня дорога здана в експлуатацію.

Керівника програми та помічника народного депутат Руслана Чорнолуцького на відремонтованій дорозі зустрічали хлібом-сіллю не тільки жителі вулиці Комсомольської, а й усі мешканці сільського  мікрорайону Чемериське.

- Що тут робилося - суцільне болото по коліна, - згадує місцева жителька Надія Павлова. – Ми й не зогляділися як за місяць зробили нам дорогу. Як же нам добре тепер, ви не уявляєте! Бо ж через ці дороги покійника не могли пронести, городами обносили на кладовище.

Підрядник, який виконував роботи, підтверджує, що дороги тут не було взагалі. Аби вирівняти ями висипали півметра щебеню, а це близько 1000 т. Працювали півтора місяці.

- У нас в селі 32 км доріг, проживає 2600 мешканців, - говорить Сальницький сільський голова Леонід Мар‘євич. – На вулиці Комсомольській понад 50 будинків. Дуже дякую команді Миколи Катеринчука, що звернули на нас увагу, бо для села дорога – це основне. Тепер і діти до батьків можуть доїхати, і школярів можемо на навчання довезти.

У Сальниці крім вулиці Комсомольської такого самого ремонту потребує і вулиця Щорса. Але люди вирішили спершу лагодити Комсомольську, бо кажуть «якщо Катеринчук зараз її не зробить, бо нам її ніхто не зробить».

- Це перше село у Хмільницькому районі, де ми здали дорогу, наступним буде Лозна, - каже керівник програми «Європейська ініціатива» Руслан Чорнолуцький. – Головне, щоб була погода і за два тижні зробимо. А до кінця року плануємо завершити ремонт доріг у селах Козятинського району. Подальше нарощування темпів залежить тільки від залучених можливостей і коштів.

Обіцяє, що після нового року, як спаде сніг команда Миколи Катеринчука приступить до подальшого ремонту та освітлення доріг у селах виборчого округу №13.

- Тепер хоч кінець вулиці видно, а тож страшно було ходити, - говорить голова ініціативної групи села Сальниця Людмила Нетрасова. – Через відсутність доріг тут хороші хати або взагалі пусткою стоять або продають задешево. Бо за гіршу хату, але на вулиці з дорогою, віддають більше грошей. Переконана, що після введення дороги усі пусті хати на цій вулиця продадуться. Бо в нашому селі багато молодих сімей, тільки цього року народилась 31 дитина. А як буде де жити, то будуть народжувати ще.

Цього ж дня до святкування 100-річчя Павлівської школи, що у Калинівському районі народний депутат України, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук через свого помічника – керівника соціальної програми Європейська ініціатива Руслана Чорнолуцького передав подарунок.

святкування 100-річчя Павлівської школи

Школа давно потребувала  скляних столів-вітрин для експонатів Музею бойової слави. Він знаходиться  у класі українознавства.

- А експонатів є достатньо, - говорить директор Павлівської школи Тетяна Шуманська. - Серед випускників школи два Герої Радянського Союзу – Іван Ковальчук та Петро Волинець та земляки, що загинули в Афганістані - Анатолій Бабій та Василь Гуменчук. Є багато цінних книг з дарчими написами, експонати, передані з родин героїв. Від  учасників партизанського руху збереглися гімнастерки, бойові нагороди.  Дітям цікаві такі екскурсії, але досі вони проходили без наочності, бо покласти експонати не було де. Ми давно мріяли про такі вітрини.

Під час вручення чотирьох столів-вітрин для музейних експонатів  представник народного депутата Руслан Чорнолуцький побажав, щоб наступні100 років ця школа розвивалась у європейських традиціях.

- Два роки тому за ініціативи вашого депутата Миколи Катеринчука започатковано конкурс для школярів «Я – європеєць!», - продовжив Руслан Васильович. – У цьому навчальному році у виборчому окрузі № 13 оголошено програму Європейська школа з відкриття у кожному класі єврокласів. А йдучи європейським шляхом вірю, що історичні традиції, які є у вашій школі будуть і надалі  підтримуватимуться, а подаровані сьогодні вітрини дозволять зберегти для наступних поколінь унікальні історичні експонати.



Переглядів: 13143
Поширень: 0