Посадовець зауважує, що із загальної суми, понад 81 відсоток або майже 198,3 млн.грн., внесли юридичні особи. Решту плати за землю або понад 45,5 млн. грн. – громадяни.

Додамо, що наразі на Вінниччині платниками земельного податку та орендної плати за землю є понад 7 тисяч юридичних осіб та близько 600 тисяч громадян. Утім, відповідно до діючого законодавства певні категорії з них мають право на пільги. Так, від сплати податку з числа юридичних осіб звільняються, зокрема, заклади культури, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури, громадські організації інвалідів, релігійні організації тощо. Серед пільгових категорій громадян є інваліди I i II груп, громадяни, які виховують трьох i більше дітей, пенсіонери за віком, ветерани війни, чорнобильці та особи, які передали в оренду земельні ділянки платникам фіксованого сільськогосподарського податку.

Якщо ж у вас немає права на пільгу, але у той же час з якихось причин повідомлення про сплату земельного податку вас не знайшло, радимо не гаяти час та звернутись до Центрів обслуговування платників або до місцевих підрозділів Міндоходів за місцем постійного проживання для з’ясування обставин. Адже, у разі систематичної несплати земельного податку, крім фінансової відповідальності у вигляді штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податку до бюджету, яка встановлена Податковим кодексом, діючими нормами Земельного кодексу передбачена можливість вилучення земельної ділянки.

Отож, Ірина Зленко ще раз закликає вінницьких власників землі та землекористувачів – юридичних осіб та громадян до своєчасних розрахунків із бюджетом. Адже кошти у вигляді земельного податку ідуть до скарбничок місцевих громад та використовуються ними на розвиток або вирішення соціально-економічних питань.



Переглядів: 2351
Поширень: 0