«Президент України Віктор Янукович 16 жовтня на засіданні Ради регіонів акцентував особливу увагу на необхідності відпрацювання чіткого формату розвитку й підтримки фермерських господарств, створення сімейних ферм та відповідних мотивацій для їх діяльності, - зазначив керівник Вінниччини Іван Мовчан, відкриваючи роботу засідання. – І сьогодні ми маємо можливість напрацювати стратегічний план, який реалізовуватимемо на території області як у наступному році, так і в подальшому».

Очільник регіону зауважив, що протягом року в області проводилася серйозна робота з відродження інфраструктури села, і значну роль у цьому процесі відіграли фермерські господарства. А тому висловив подяку представникам районних асоціацій за активну позицію й підтримку в реалізації соціальних ініціатив Глави держави.

Іван Мовчан зустрівся з представниками асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області

Про основні тенденції розвитку фермерства на Вінниччині інформував учасників зустрічі заступник голови облдержадміністрації Валентин Поліщук. Зокрема він повідомив, що в області нараховується 1612 діючих фермерських господарств, де зайнято понад 6 тисяч працюючих. Збільшується питома вага таких господарств у виробництві валової сільськогосподарської продукції. Так, якщо кілька років поспіль фермерами вироблялося близько 5 % загальнообласної продукції рослинництва, то у поточному році цей показник зріс уже до 9 %.

Іван Мовчан зустрівся з представниками асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області

Серед основних питань, що потребують сьогодні особливої уваги, Валентин Поліщук виокремив необхідність створення кооперацій фермерських господарств у формуванні інфраструктури для зберігання зерна та овочевої продукції.

Іван Мовчан зустрівся з представниками асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області

На важливості цих процесів наголосив і директор департаменту регіонального економічного розвитку ОДА Андрій Гижко. «Якщо ми сьогодні почнемо об’єднувати фермерів і робити невеликі акціонерні товариства, які стануть власниками холодильників, пунктів по збереженню овочів та фруктів, то зможемо адміністративно гарантувати, що весь вирощений овочевий ресурс знайде свого потенційного споживача. Ці ніші сьогодні надзвичайно затребувані на ринку і досі залишаються повністю незайнятими», - зазначив керівник департаменту, інформувавши присутніх про досвід Польщі у цьому напрямку.

У ході засідання голова асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області Інна Кухарчук акцентувала увагу на основних проблемних питаннях, які виникають в діяльності фермерських господарств. До обговорення долучилися також і керівники районних асоціацій. Тож нагальними до вирішення визначено питання щодо реєстрації договорів оренди земельних ділянок, створення прозорого законодавчого простору у фермерській діяльності, а також розширення землекористування й створення нових фермерських господарств та забезпечення їх фінансової підтримки.

Іван Мовчан зустрівся з представниками асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області

Завершуючи роботу наради, голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан зазначив, що сучасні тенденції засвідчують зростання зацікавленості людей до праці на землі. А тому дуже важливо сьогодні на території області сформувати максимально сприятливі умови для розвитку фермерства й забезпечити підтримку цієї категорії господарств.

«На часі – організація кооперативів. На сьогодні ми вже сформували ядро фермерів, які технологічно можуть вирощувати сировину, але не маємо механізму кооперації і реалізації продукту. Не маємо територій, де переробляючи цю сировину, могли б формувати додану вартість, що відображалася б на економіці фермерів. А тому необхідно відпрацьовувати конкретні проекти на території кожного району. І вже на наступний рік сфокусуватися на створенні переробних і складських об’єктів», - підкреслив Іван Мовчан.

Іван Мовчан зустрівся з представниками асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області

Очільник Вінниччини також наголосив на необхідності збільшення суми коштів, передбачених в обласному бюджеті на підтримку фермерських господарств, та важливості відпрацювання на території регіону стратегії щодо розподілу земель запасу і резерву, де першочергове право було б закріплене за фермерами. А також дав доручення відповідним регіональним службам відпрацювати порушені на засіданні питання.



Переглядів: 4038
Поширень: 0