Оранжеве тавро трохи більше за гривневу монету, всередині — ідентифікаційний номер. Кріпиться, як сережка, спеціальним апаратом, який нагадує пістолет для проколювання вух у косметологічних кабінетах. Ветеринари запевняють: процедура безболісна.

Для сільгосппідприємств реєстрація племінних свиней коштуватиме 48 грн на рік, товарних — 3,6 грн. Для приватного сектора — 12 грн на рік.

Людям, які не зареєструють свиней, заборонять їх продавати. Господарствам не виплачуватимуть державної дотації за проданих на забій тварин.

Селянам нововведення не подобається.

— Ви скажіть, що та ідентифікація дає, — обурюється Юрій Мельник, 64 роки, із села Селище Тиврівського району. — Йдеш до ветеринара — плати гроші, за місце на базарі — плати, перевірка м’яса в лабораторії — плати. В мене шість свиней, дві корови. За рік мушу викинути 192 гривні. А міг би за ці гроші на весь рік оплатити послуги ветеринара.

— Вони б ще ідентифікацію на бджіл повводили: їх багацько. Кожній бджолі хай би номерок вчепили, — додає односельчанка 62-річна Галина Мельник. — І щоб рій трохи покусав кого треба, тоді, може, у верхах просвітлєніє настане, бо вобще не соображають, що творять.


Переглядів: 4839
Поширень: 0