Для проведення таких робіт з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2013 році виділено 1,5 мільйонів гривень. На ці кошти планується вивезти для подальшого знищення 67 тонн 725 кілограмів високотоксичних відходів.

16 квітня перша машина з 19 тоннами 704 кг непридатних пестицидів виїхала до місця їх знищення із смт Чернівці. Відходи затарені у спеціальні транспортні ємкості.

За попередніми роботами та завантаженням спостерігали члени спеціальної комісії, зокрема, представники департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Вінницької міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, управління цивільного захисту ОДА, Чернівецький селищний голова, представники виконавця та субпідрядника.

Роботи проводитимуться на території дванадцяти сільських рад Чернівецького, Піщанського та Мурованокуриловецького районів. Планується, що Чернівецький та Піщанський райони будуть повністю очищені від непридатних хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР).

Роботи, відповідно до угоди з Урядом України, проводить організація S.I.Group Consort Ltd.

Для довідки:

Протягом 2003-2012 років з території Вінницької області за рахунок коштів державного та обласного фондів ОНПС, а також коштів місцевих бюджетів вивезено для подальшого знищення 2232,449 тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин. На сьогодні у Вінницькій області зберігається 602 тонни 412 кг непридатних пестицидів, плюс у Джуринському отрутомогильнику орієнтовно 2100 тонн. Всі вони накопичені ще за часів Радянського Союзу.
Усі без винятку пестициди при ретельному вивченні ви­являли або мутагенну, або інші негативні дії на живу природу та людину, зокрема.
Але поки що людина не може відмовитися від використання пестицидів – найбільш ефективного засобу боротьби з сільськогосподарськими шкідниками і хворобами рослин. Щоб уникнути шкідливого впливу на довкілля та здоров’я людини необхідний постійний контроль за зберіганням й використанням пестицидів.

Сільські ради, з території яких будуть вивезені ХЗЗР:
Чернівецький район:
с.Володіївці, смт Чернівці, с.Саїнка, с.Мазурівка, с.Бабчинці.
Піщанський район:
с.Миролюбівка, с.Чорномин, с.Дмитрашківка, с.Городище, с.Грабарівка.
Мурованокуриловецький район: с.Петримани, с.Лучинець.



Переглядів: 2725
Поширень: 0