І ось сьогодні, коли ситуація в державі отримує риси стабільності, а також враховуючи, що усі обіцянки надані жителям виборчого округу №13, Микола Дмитрович планує і далі виконувати, прийшов час поговорити про знакові події минулого року, про досягнення і корисні справи зроблені для людей. А це - ремонт сільських доріг, проведення конкурсу для школярів “Я – європеєць!”, облаштування перших в Україні єврокласів у сільських школах, відкриття пам’ятника Степану Руданському у Калинівці, проведення медоглядів для дітей та школярів, матеріальна та юридична допомога по програмі “Народний адвокат”, облаштування еко-майданчиків, а в рамках депутатської діяльності - законотворчі процеси. Але розмова не тільки про те, що зроблено і що сьогодні приносить користь жителям Калинівського, Козятинського та Хмільницького районів. Мова піде і про те, що необхідно зробити у 2014 році.

Микола Катеринчук прозвітував про свою роботу в окрузі №13 за минулий рік

- Миколо Дмитровичу, під час своєї передвиборчої кампанії Ви обіцяли своїм виборцях відновити сільські дороги та шляхи між селами. Роботи по облаштуванні розпочалися влітку минулого року. Розкажіть, які села виборчого округу №13 сьогодні вже мають відремонтовані шляхи?

- Ремонт сільських доріг проходить у рамках програми "Європейська ініціатива". Через європейські та міжнародні регіональні гранти ми залучили фінансування для вирішення місцевих соціально-економічних проблем в кожному районі виборчого округу №13.  Навесні минулого року в кожному районі округу були визначені населені пункти з найгіршими дорогами. На сільських сходах в цих населених пунктах люди самі визначили ділянки доріг, які потребують ремонту або побудови. У рамках програми у Калинівському районі відремонтовано дороги в селах Кам\'яногірка (1300 м) і Жигалівка (900 м). У Хмільницькому районі побудовано дорогу в селі Сальниця (600 м), відремонтовано в селі Лозна (600 м). Через несприятливі погодні умови не встигли відремонтувати дороги, які були заплановані минулого року в селах Петриківці і Мар\'янівка. Найближчим часом вони будуть відремонтовані. В Петриківцях роботи вже почалися. В Козятинському районі – відремонтовано 1900 метрів дороги, по якій їздять автобуси із сіл Залізничне, Непедівка, Гурівці, Пузирки, Держанівка, Глухівці. Відремонтовано дороги між селами Пузирки і Панасівка (1000 м), Вівсяники і Муховата (400 м), в межах села Сошанське (1000 м), Гурівці (350 м).

Микола Катеринчук прозвітував про свою роботу в окрузі №13 за минулий рік

- Минулого року в рамках програми «Європейська освіта» вперше в Україні Ви почали відкривати єврокласи у сільських школах. Для чого потрібна така ініціатива?

- «Європейська освіта» для школярів округу №13 має кілька напрямків. Наприкінці травня минулого року серед шкіл трьох районів ми провели конкурс «Я-європеєць!» на краще знання історії та сьогодення країн Євросоюзу. Переможець – учень 10 класу Сергій Бартюк з села Залізничне Козятинського району отримав сертифікат на оплату першого року навчання у будь-якому вузі України. Цього року хлопець уже випускник, так що зможе використати ці кошти.

Стосовно єврокласів. Ми планували відкрити перші єврокласи в кожному районі в кінці листопада, але це збіглося із початком євромайдану. Тому, на жаль, довелося відкласти. Наша ідея полягає в тому, щоб відкрити євроклас в кожній школі. Школа виділяє приміщення, а ми передаємо для його облаштування матеріали та стенди. Втім, ми не укомплектовуємо клас повністю. Наша ідея полягає у тому, щоб діти самостійно за допомогою наших матеріалів шукали необхідну інформацію про країни ЄС та Україну. Так вони зможуть самостійно порівнювати як живуть різні країни Європи та Україна. 

Микола Катеринчук прозвітував про свою роботу в окрузі №13 за минулий рік

- Крім цього Ви брали активну участь в облаштуванні шкіл округу?

- В школу села Комсомольське Козятинського району подарували електронну дошку, у Зозуленцях утеплили стіни навчального закладу, у Жежелів купили 15 спортивних футбольних костюми та два м’ячі. У Сигналі встановили ігровий майданчик для дошкільнят та учнів початкової школи. У квітні відремонтували і передали школі села Вівсяники шкільний автобус, бо старий часто ламався і з підвезенням дітей до школи були проблеми.

У Хмільницькому районі школа в селі Уланів отримала 3 ноутбуки, а три школи у Хмільнику - три телевізори. Ще одна школа просила телескоп. Подарували і його. Також дали допомогу 1000 грн на облаштування та методичне забезпечення класу. У Калинівський технологічний технікум закупили швейне обладнання. А сусідній школі №1 у Калинівці відремонтували підлогу, придбали вітражі для кімнати бойової слави в школу села Павлівка, для школи села Радівка - спортивну форму для футбольної команди школи. У школу № 2 Калинівки подарували комплект стільців для першого класу, а у Комунарівці встановили вікна в спортзалі.

- Після трагедії, яка трапилась в школі села Махаринці Козятинського району, коли на уроці фізкультури помер хлопчик, Ви стали ініціатором проведення повного медичного огляду дітей району. Розкажіть про результати.

- Мене дуже вразила ця ситуація, адже смертельні випадки на уроках фізкультури виявляють факти хронічних захворювань у дітей, які не дозволяли їм отримувати фізичне навантаження. І це говорить про те, що профілактичний медогляд дітей ведеться формально. Коли такий випадок трапився у Козятинському районі, ми виступили з ініціативою обстежити дітей. Хотіли дізнатися як працює система і побачило, що неефективно. Був 16-річний хлопець, який має вроджену ваду серця, а про це не знає ніхто - ні батьки, ні лікарі. Більше того, він сказав, що його не те що так не обстежували, навіть аналізу крові йому досі ніхто не робив.  

На медичні огляди було направлено близько 400 дітей, 388 з них пройшли обстеження, яке включало в себе проведення УЗД серця, електрокардіографію, аналіз крові, рефрактометрію, антропометрію, огляди лікарів-спеціалістів. На жаль, серед усіх обстежених діток лише двоє виявились абсолютно здоровими. Переважна більшість дітей мали стоматологічні проблем та плоскостопість. Лише кожен четвертий може займатись в основній групі з фізкультури. За результатами обстеження вперше виявлені у дітей вади серця, хірургічні захворювання, що потребують оперативного лікування, навіть захворювання крові. Результати обстеження направили сімейним лікарям, аби усі діти отримали належне лікування. Набутий досвід дає можливість звернутись з пропозиціями щодо законодавчого забезпечення проведення якісних медичних оглядів дітей.

Микола Катеринчук прозвітував про свою роботу в окрузі №13 за минулий рік

- Микола Дмитрович, постійно перебуваючи на Майдані, Ви все таки знайшли час, аби приїхати на відкриття пам’ятника Степану Руданському у Калинівці, збір коштів на який Ви ініціювали...

- Щороку в кінці січня в Калинівці проходить всеукраїнське свято гумору та сатири імені Степана Руданського. Виступаючи у 2013 році на святі я запропонував через рік до 180-річниці з дня народження поета побудувати пам\'ятник. І ми виконали цю обіцянку. Думаю, що пам’ятник є окрасою і візитівкою Калинівки. Приємно, що це робота на віки. Нас не буде, а пам’ятник стоятиме і буде нагадувати всім, що калинівська земля дала Україні Степана Руданського. Хотів би також зазначити, що його автором є відомий скульптор Петро Антип, якій, до речі, із Донбасу.  

В Калинівці, Козятині, Хмільнику на святкуванні днів міст на наше запрошення співали Павло Зібров та Тіна Кароль. На день міста Козятина я запросив народного артиста Білорусі Анатолія Ярмоленка, який народився і виріс у Козятині і очолює відомий білоруський ансамбль «Сябри». Виступив з ініціативою присвоєння йому звання Почесного громадянина міста Козятин. Вдруге проводив «Свято ковбаси» в селі Іванів Калинівського району. Перед днем святого Миколая подарунки отримали діти, які ростуть в прийомних сім\'ях. 

Микола Катеринчук прозвітував про свою роботу в окрузі №13 за минулий рік

- До Вас звертається багато представників різних церков. Допомагаєте усім?

- Намагаємось. До річниці Хрещення Русі на благодійну допомогу релігійним громадам округу виділено 123 000 грн. Оплатилипаломницький тур для дітей із с.Йосипівки Козятинського району за маршрутом Київ-Почаїв-Львів. Парафії Різдва Пресвятої Богородиці УКЦП у Козятині придбали мікшерний пульт, мультимедійний проектор та зовнішній диск. У Калинівському районі в селі Іванів оплатили проведення опалення у духовному центрі. Допомогли з будівництвом храму в селі Прилуцьке, з будівництвом храму Богородиці в селі Зозуленці Хмільницького району. Навколо церков у селах Уланів Хмільницького та Антонопіль Калинівського районів звели паркани біля церкви. І ще багато надали допомоги.

- Чи задоволені Ви роботою соціальної програми «Народний адвокат»? Чи був якийсь випадок, який вразив Вас найбільше?

- До приймалень за 2013 рік звернулось в Козятині 2257 жителів району, до Калинівської приймальні - 1655, Хмільницької – 1985. Юристи надали правову допомогу близько 6 тисячам громадян. Серед питань, які більше за все турбували населення це відсутність відповідальності за неналежне виконання обов’язків працівниками соціальної сфери, порушення педагогічними працівниками етичних вимог та культури спілкування з учнями, відсутність можливості видачі свідоцтва про право на спадщину. Також виборців турбувало збільшення розміру пенсій, соціальних виплат та здійснення перевірки правильності нарахування. Але, на жаль, вирішити питання, з якими звертаються громадяни до приймалень соціальної програми не завжди можливо шляхом надання правової допомоги. Деякі питання повинні вирішуватись на законодавчому рівні, але для цього потрібна політична воля більшості народних депутатів. Зі свого боку, як суб’єкт законодавчої ініціативи, буду намагатись вирішити зазначені наболілі питання за допомогою внесення змін до діючого законодавства.

Дуже багато питань, з якими звертались громадяни вдалося вирішити в судовому порядку. Більшість стосувалась незаконного звільнення, затримки виплати зарплати, стягнення аліментів на дитину, встановлення фактів, що мають юридичне значення. Проте, були і цікаві неординарні випадки. Наприклад, до юристів звернулась родина, яка виховує прийомних дітей. Родина хотіла створити дитячий будинок сімейного типу, але всюди натикалась на бюрократичні перешкоди. Працюючи в колективному господарстві, яке кілька разів реорганізовувалось, господиня в рахунок майнових паїв отримала житловий будинок. Але права належним чином оформлені не були. Родина мешкала в будинку вже багато років, ростила прийомних діточок, проте відсутність документа, що посвідчує право власності на будинок, перешкоджало їм створити дитячий будинок сімейного типу. Нам вдалося повернути родині будинок, який нині належить їй на законних підставах.

Ще одна цікава ситуація сталась із сільським жителем, який не міг оформити пенсію через те, що в свій час не зробив заміну паспорта, а мав на руках лише паспорт виданий в СРСР. В 90-х роках селянам проводилась заміна паспортів на українські і він подав заяву, однак оформлення нового паспорта не завершив, бо потрапив до лікарні на тривалий час. Ми звернулись до суду, який виніс позитивне рішення.

Також мали місце непоодинокі звернення батьків дітей, які навчаються в загальноосвітніх школах, де в класах більше 40 дітей. Таку ситуацію директори шкіл пояснюють економією, проте це є грубим порушенням норм та прав дітей.

Майже 8 років тривала тяганина сільських жителів, які захищали свої права в судах: розпорядженням органу виконавчої влади державні акти на їх земельні частки (паї) було скасовано, а землі передано видобувній компанії для видобутку корисних копалин. Увесь час юридичну допомогу ініціативній групі надавали юристи «Народного адвокату». І нарешті, після тривалої боротьби Вищий адміністративний суд поставив крапку: незаконне розпорядження, яке стосується 9 селян, скасоване.

- Миколо Дмитровичу, а як справи з екопроектом з роздільного сортування сміття, що запроваджено у селі Залізничне у передмісті біля Козятину?

- Для цих потреб у населеному пункті встановлено 10 нових сміттєвих контейнерів: з металевої сітки - для пластикових пляшок, паперу та скла і повністю залізні герметично закриті - для органічних відходів. Це був пілотний проект нашої команди. Він був дуже добре сприйнятий місцевими жителями, які з цікавістю збирали відходи у різні контейнери. А волонтери навчали як правильно сортувати. Сподіваємось, що саме за рахунок роздільного збору сміття і здачі вторсировини невдовзі усі відкриті сміттєві контейнери будуть замінені на сучасні, закритого типу. Віримо, що Залізничне стане прикладом для інших населених пунктів району. І якщо від інших територіальних громад будуть надходити заявки про впровадження такого проекту у них, ми охоче його підтримаємо.

- Миколо Дмитровичу, розкажіть, що чекає Ваших виборців цього року? Які нові програми Ви і Ваша команда підготували для жителів виборчого округу №13?

У рамках програми передбачені такі проекти: “Дороги”, “Якісна вода”, “Чисте село – чисті околиці“, “Нові автобусні зупинки”, ‘’Нові базари - оновлене село”. Планів справді дуже багато, є над чим та з ким працювати. Все це буде виконано. Разом з тим нашим першочерговим завданням є збереження цілісності України, її суверенітету та незалежності.



Переглядів: 5724
Поширень: 0