Культурним, мистецьким і освітнім центром Європи минулих вихідних став Козятин. Саме там з ініціативи лідера Європейської партії, народного депутата України Миколи Катеринчука відбувся фінал конкурсу для учнів загальноосвітніх шкіл "Я - європеєць!" Участь у ньому взяли понад 100 школярів Калинівського, Хмільницького та Козятинського районів.

- Кожен з вас вже є європейцем, оскільки ми живемо в країні, яка є органічною і природною частиною великої європейської цивілізації, - привітав конкурсантів голова журі, керівник соціальної програми "Народний адвокат" Руслан Чорнолуцький. - Україна підписала політичну частину асоціації з Європейським Союзом і ця подія має для нас особливе значення. Бо співпраця з ЄС - це доступ до світових ринків, інформаційних технологій, розширення участі у міжнародних інвестиційних процесах. Власне, це крок до гідного майбутнього. А такі свята і конкурси - гарне підґрунтя, щоб ви ставали справжніми європейцями.

 Дівчина перемогла у конкурсі "Я — європеєць!"

Конкурс "Я - європеєць!" на виборчому окрузі №13, яким опікується Микола Катеринчук, проводиться втретє. Що ж стосується європейських ініціатив нардепа, то у кожному з трьох районів успішно реалізовується чимало проектів. Це і ремонти сільських доріг, облаштування у загальноосвітніх школах єврокласів, екологічний проект з роздільного сортування сміття, матеріальна та юридична допомога по програмі “Народний адвокат” тощо.

10-класниця з Козятина Юлія Кисельова виграла рік безкоштовного навчання у вузі 

Під час конкурсу на краще знання історії та сьогодення країн Євросоюзу змагалися 4 команди з Калинівського району, 5 - з Козятинського і 3 - з Хмільницького району. За 5 хвилин треба було правильно підібрати до кожної з чотирьох країн її столицю, валюту, кольори прапора, рік її заснування та "підказки"-ілюстрації. Так, скажімо, країну Бельгію ілюструвала картинка шоколаду, Великобританію - портрет відомого актора Чарлі Чапліна, Данію - казковий персонаж відомого датського казкаря Андерсена олов\'яний солдатик.

А потім команди делегували своїх представників для участі в індивідуальному конкурсі. Питання були доволі складні. Деякі з них ставили в тупик навіть присутніх на конкурсі педагогів та батьків конкурсантів.

- Планка справді висока. Але суперприз - вартий того і має дістатися найсильнішому, - відзначив помічник нардепа та організатор конкурсу Сергій Бібик.

У командному заліку перемогу здобула команда з Калинівського району "Євронація" (капітан Ростислав Лепетан), здобувши із максимальних 42 балів - 39. Члени команди не просто давали відповіді на запитання, а й доповнювали їх цікавими фактами. А суперприз в індивідуальному конкурсі - один рік навчання у вузі за рахунок народного депутата Миколи Катеринчука - виграла 10-класниця Козятинської школи-інтернат-гімназії Юлія Кисельова.

10-класниця з Козятина Юлія Кисельова виграла рік безкоштовного навчання у вузі

- Я така щаслива, - розчулилася дівчина. - Попереду у мене ще рік навчання у школі, але з вибором професії я вже визначилася: хотіла б здобути економічну спеціальність у Ірпінській податковій академії. А якщо пощастить, то поїду навчатися до Польщі.

Друге та третє місце у суперфіналі вибороли відповідно Ярослав Гусаревич з Хмільника та Юлія Постернак з Калинівки. Окрім дипломів переможців, вони отримали у подарунок унікальні видання з історії України. А фото переможців суперфіналу будуть розміщені на біг-бордах у кожному районному центрі. Усі учасники конкурсу на згадку про конкурс отримали футболки з написом "Я - європеєць!".

- Щиро сподіваюся, що сьогоднішній день запам\'ятається вам надовго, - звернувся, підсумовуючи результати конкурсу, до присутніх Руслан Чорнолуцький. - Ми пишаємося вами, бо ви продемонстрували по-справжньому європейський дух, українську гідність та повагу до інших країн. Сподіваюся, ви будете активно долучатися до ініційованих Миколою Катеринчуком соціальних і гуманітарних проектів і станете молодим крилом Європейської партії.



Переглядів: 4712
Поширень: 0