Відкриття 19 червня у м.Козятин заводу із збагачення каоліну стало подією міжнародного масштабу. Підприємство є дочірньою компанією SOKA S.A.R.L (Франція) і побудоване за 100% інвестування французькою стороною. З 8-ми млн. євро інвестованих у завод, 2 млн. надав державний банк Франції, що свідчить про високу довіру до України. Тож цілком закономірно, що на урочисту церемонію відкриття заводу завітали посол Франції в Україні Ален Ремі, колишній посол Філіп де Сюремен, а також посол Малайзії в Україні пан Чуа Теонг Бан, народні депутати та представники місцевої влади.

відкриття каолінового заводу у Козятині

Як зазначив автор ідеї заводу у Козятині, генеральний директор SOKA S.A.R.L у Франції Філіп де Лапорт, підприємство збудоване усього за півроку і є першим, збудованим французами, з часів незалежності України. Франція входить у п\'ятірку країн, які найбільше інвестують коштів у нашу область.

відкриття каолінового заводу у Козятині

- Для Вінниччини цей завод стане джерелом надходження додаткових коштів і сприятливо вплине на розвиток економіки регіону. Ви маєте козирі, якими не можна нехтувати. Це - родючі землі, промисловість, освічене населення, багату культуру, - наголосив пан де Лапорт і на знак плідної співпраці одягнув на голову жовто-блакитний блейзер.

відкриття каолінового заводу у Козятині

Підприємство «СОКА Україна» 80% продукції, яку використовуватимуть для керамічної галузі, відправлятиме на ринки країн центральної та східної Європи, у Туреччину. У планах - виходи на ринки країн Близького Сходу та Азії, а також подвоєння потужностей. Тож найближчим часом запустять ще одну лінію зі збагачення каоліну-сирцю. А загалом проектна потужність заводу – 50 тис. т готової продукції на рік. Відвантажуватимуть залізничним транспортом. Щомісяця - близько 4 тис.тонн. До речі, сировину для підприємства добуватимуть із Жежелівського родовища, що за 20 км від Козятина. ТОВ «СОКА Україна» є власником підприємства ТОВ «Жежелівський каолін» та володіє ліцензією на видобуток каоліну-сирцю.

відкриття каолінового заводу у Козятині

Присутній на урочистостях народний депутат України Микола Катеринчук зазначив, що поява такого підприємства на його виборчому окрузі №13 позитивно вплине на розвиток економіки регіону.

- Відкриття заводу - це крок України у Європу. Збудоване французькими інвесторами підприємство забезпечить роботою понад 30 чоловік, при цьому зарплатня сягатиме 7 тис. грн. Я щиро сподіваюся, що спільними зусиллями нової влади у Козятині буде створено такий інвестиційний клімат, який дозволить збільшувати кількість робочих місць.

відкриття каолінового заводу у Козятині

Лідер Європейської партії Микола Катеринчук зауважив також, що і надалі докладатиме зусиль, аби розширювати зв\'язки з іншими європейськими країнами, котрі були б зацікавлені інвестувати кошти у розвиток Вінниччини.

- Європейська партія завжди мала тісні стосунки з посольством Франції. І саме французи свого часу допомагали нам у написанні нового податкового кодексу, зокрема, розділу про екологічні податки. Сьогодні ми плідно працюємо з країнами Прибалтики, Польщею, Німеччиною, Великобританією, Італією. Хочемо розширювати географію, щоб створити сприятливі умови для розвитку економіки регіону.

Окрім того, враховуючи нинішню ситуацію в країні, команда Миколи Катеринчука займається гуманітарними програмами. Були у Німеччині, де вели переговори про передачу бронежилетів для бійців АТО та відправили 200 кг ліків для Донеччини.



Переглядів: 6335
Поширень: 0