голова Тростянецької райдержадміністрації Михайло Каратнюк

— У нашому районі негазифікованими залишились два села — Цибулівка й Торканівка, — каже голова Тростянецької райдержадміністрації 52-річний Михайло Каратнюк. Посаду він обіймає п’ятий рік. — До Цибулівки половину газопроводу протянули, думатимемо, як завершити другу частину. До Торканівки ще не починали, тому вирішили перевести село на альтернативне опалення. Додаткових ліній електропередач для цього не треба — поміняємо потужність трансформаторів. Запровадили нічний тариф: із дев’ятої вечора до сьомої ранку вартість буде на 40 відсотків нижчою.

Із села Дубівка виїхали останні жителі. Хати там викуповують брати Стороженки з Києва і мають будувати туристичний комплекс. Є ще села, близькі до зникнення?

— Я не бачу такої тенденції. Дубівка була специфічним селом. Воно в лісі, жили там пенсіонери. Якщо проект братів Стороженків здійсниться, може, туди повернуться люди, які обслуговуватимуть базу.

У які підприємства інвестори вкладають гроші?

— Група компаній ”Молочний Альянс” вкладає серйозні кошти у Тростянецький молокозавод. Він не працював два роки, а зараз вийшов на переробку 40 тонн молока на добу. Купили лінію з виробництва й фасування масла. Вінницький масложиркомбінат став власником Тростянецького комбікормового заводу. Переоснащують обладнання. ”Укрм’ясо” купив контрольний пакет акцій Тростянецького м’ясокомбінату. Але там ситуація складна: в Україні м’яса мало, а заводів багато. Маленьким забійним цехам простіше працювати, ніж великим підприємствам.

Які сільські господарства є лідерами в районі?

— Із 18 колишніх колгоспів дев’ять викупили інвестори. Дев’ять залишилися традиційної форми господарювання. В інвестора більше техніки, більша зарплата, але менша зайнятість людей. У рядового господарства техніка несучасна, зарплата нижча, але більше людей.

Є одне фермерське господарство ”Вікторія” в селі Красногірка. Директор Валерій Печарчук має 800 гектарів землі. За п’ять років із нуля створив ферму й має 70 корів і 300 свиней. Інші 25 фермерів мають небагато землі й вирощують тільки озимі, ярі культури.

Чи збереглися господарства, що спеціалізуються на тваринництві?

— Таких 10. Підприємство ”Зернопродукт” зберегло галузь в Оляниці, Демидівці, Гордіївці, Ладижині. Потужно виробляє молоко, м’ясо, яловичину господарство ”Колос” села Капустяни, дослідне господарство ”Олександрівське”. Тому подальшого спаду не буде, лише ріст.

Жителі району скаржаться, що в лікарні доводиться віддавати значні суми на благодійні внески.


— Районна лікарня напряму цими грошима не розпоряджається. Її керівництво співпрацює із благодійним фондом Вінниці. Туди направляються всі кошти. Районна лікарня подає лише заявки на закупку апаратури, обладнання.

Чи будуть нові автобусні маршрути між селами?


— Цього року ми прийняли програму розвитку транспортного сполучення між селами. Але в них проживають переважно пенсіонери, вони мають пільги на проїзд. Держава коштів не відшкодовує. З іншого боку, у нас добре розвивається таксі. У Тростянці є сім служб.

Маєте особисте господарство?

— У мене гарний садок і невелика грядка. У матері 30 соток городу в селі Війтівка сусіднього, Бершадського району. Діти теж живуть у Тростянці, але окремо, мають по 15 соток городу, то є де наробитися.


Переглядів: 7538
Поширень: 0