На Вінниччині готуються до жорсткої економії газу взимку, шукаючи альтернативні види палива. Економити збираються за рахунок переведення соціальних об’єктів на обігрів дровами та вугіллям тощо. Всього таких об’єктів має бути 109 і один з них уже провів відповідну підготовку у Томашпільському районі.

Школа у селі Високе нещодавно придбала твердопаливний котел за 100 тисяч гривень, з яких 70 тисяч надав місцевий підприємець, решту – управління освіти РДА. Досі при обігріві газовими котлами в зимові місяці тут використовувалося понад 3-3,5 тис. кубів газу, що обходилося у 20-23 тис.грн. На переконання губернатора області Анатолія Олійника, новий котел, виготовлений на Барському машинобудівниму заводі, окупить себе за один сезон, адже зменшить використання газу втричі.

«На сьогодні ми на завершальному етапі встановлення котлів , що працюють на альтернативних видах палива. Так, із 109 запланованих соціальних об’єктів, що будуть переведені на альтернативні види палива, понад 40 – виготовляє Барський машинобудівний завод . Це наш місцевий виробник, який надає робочі місця жителям області, а також при сплаті податків – наповнює бюджет Вінниччини».

Ще одним в районі об’єктом, який успішно реалізує програму з енергозбереження і альтернативних видів палива став дитячий садок у селі Антонівка, збудований майже 50 років тому.

У 2012 році за допомогою ГО «Добробут», за підтримки ПРООН і ЄС, а також Антонівської сільської ради в садочку замінили вікна на металопластикові, частково – двері, встановлено твердопаливний котел та повністю замінено систему опалення. За рахунок коштів, які отримала громада за перемогу у 9 обласному конкурсі проектів розвитку громад було відремонтовано внутрішню вбиральню та кочегарку.

Цьогоріч за підтримки ПРООН і ЄС проведено ремонтні роботи покрівлі даху. Нині встановлюється сонячні батареї та колектори. У наслідок цього електроенергія буде накопичуватися в акумуляторах та в заданий час протягом чотирьох годин буде постачатися в мережу дитячого садочку для його потреб. За рахунок даної електроенергії буде забезпечено живлення в опалювальний період на циркуляційні носії та бойлери. А в інші періоди – на електричні плити.

Даний проект знаходиться в стадії завершення. Загальна його вартість - майже 273 тис. грн., з яких ПРООН виділила понад 164 тис. грн.

Нині громада села чекає на результат Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування «Вода – життя основа». В разі перемоги, село Антонівка отримає понад 205 тис.грн. на реконструкцію та капітальний ремонт сільського водогону.



Переглядів: 4643
Поширень: 0