У Бару відбулася презентація публіцистично-документальної повісті “Любов і муки Магди Хоманн”, створеної на основі реальних подій, повідомляє... Книжку, видану столичним видавничим центром «Академія» українською та німецькою мовами, написали нащадки Магди Хоманн — українець Сергій Сай-Боднар та німець Петер Хоманн.

Документальну повість “Любов і муки Магди Хоманн” презентували у Барському педагогічному коледжі

Як було зазначено під час презентації книжки, у ній розповідається історія німкені, що закохалася у військовополоненого під час Першої світової війни українця Олексу Кучинського і без жодного документа потрапила на українське Поділля, у село Каришків Барського району. Вона пережила на українській землі колективізацію, голодомор, сталінські репресії, ранню втрату чоловіка, віддала синів-близнюків до радянської армії. Потім — почалася Друга світова війна, під час якої її сини билися з її родичами і співвітчизниками. У 1942 році в окупований фашистами Могилів-Подільський приїхав брат Магди — Густав, який хотів нарешті забрати сестру до Німеччини. Але вона відмовилася. Бо мала дочекатися з війни синів у батьківський хаті... Сини, Петро і Павло, повернулися живими з війни — у 45-му і 46-му роках, але вона їх так і не побачила. Восени 1944 року Магду Хоманн забрали гебісти. У ГУЛАЗІ вона і згинула — ніхто не знає, як, де і коли.

Документальну повість “Любов і муки Магди Хоманн” презентували у Барському педагогічному коледжі

Український правнук Магди С.Сай-Боднар під час презентації наголосив, що, “досліджуючи факти з життя своєї німецької бабусі,  дійшов однозначного висновку, що на кожне покоління випадають якісь випробування. Поколінням 20 століття випали, приміром, випробування революціями, двома світовими війнами, колективізацією, голодоморами, сталінськими репресіями… Трішки, було, настало просвітління з середини 60-х до початку 80-х, а потім знову - перебудова, розруха… І ось  тепер маємо випробування Путіним».

Документальну повість “Любов і муки Магди Хоманн” презентували у Барському педагогічному коледжі

У свою чергу кандидат історичних наук, викладач коледжу Анатолій Лисий зазначив, що С.Сай-Боднар показав приклад, як можна пізнати своє коріння. “ Ми сьогодні часто дивимось серіали — чи бразильські, чи аргентинські — і там дуже багато розповідається про життєві буденності, а доля Магди Хоманн  в умовах української радянської дійсності — трагедія, що має бути оспівана і порівняна з долею багатьох світових літературних героїв... Дослідницька робота авторського тандему, насамперед, говорить про те, що вони - справжні патріоти, що зуміли відкрити правду про свій рід, про свою бабусю і через її долю показати долю кожної української жінки, українського селянина у страшні роки колективізації та голодомору... Ця книжка — дуже важлива для виховання української патріотичної молоді”, — зазначив відомий вінницький історик.

Документальну повість “Любов і муки Магди Хоманн” презентували у Барському педагогічному коледжі

У творчій зустрічі з учнівським та викладацьким колективами Барського педагогічного коледжу взяли також відомі літератори та журналісти В.Вітковський, В.Сторожук, І.Кокуца, І.Зелененька, С.Навроцький, журналісти районної газети «Подільський край», внуки та правнуки української німкені Магди Хоманн.



Переглядів: 4322
Поширень: 0