Позавчора 14 жовтня у Гайсині урочисто відкрили меморіальну дошку студенту Вінницького національного технічного університету, бійцеві батальйону «Айдар» Володимиру Мусі, який героїчно загинув під Луганськом

Бути вічно молодим — така доля випала герою, нашому студенту, який віддав життя за Україну

У Гайсині відкрили меморіальну дошку Володимиру Мусі, який героїчно загинув під Луганськом

Позавчора на будівлі Гайсинської гімназії, яку закінчив Володя Муха, урочисто відкрили меморіальну дошку юному герою і патріоту.

Володя пішов на фронт добровольцем, воював в батальйоні «Айдар» на сході України в зоні АТО і загинув 21 липня 2014 року. Володимир Муха навчався на третьому курсі денного відділення Інституту електроенергетики та електромеханіки Вінницького національного технічного університету.

Викладач Інституту електроенергетики та електромеханіки ВНТУ і боєць батальйону «Айдар», кандидат технічних наук, доцент Світлана Бевз:

«Володя Муха був чудовою людиною, готовий пожертвувати собою заради своїх товаришів, завжди проходив на допомогу друзям.

Так в одному з боїв він, незважаючи на небезпеку власному життю, разом з іншими бійцями-айдарівцями відразу кинувся рятувати свого тяжко пораненого бойового друга, в якого влучила куля снайпера. Ця війна на сході країни підло нині ведеться нашим супротивником без будь-яких моральних правил та, тим паче, кодексу військової честі. Серед російських снайперів найпоширеніша підступна тактика ведення бою: вони спочатку ранять українського солдата, а потім убивають усіх, хто входить у пристріляний квадрат, щоб надати допомогу пораненому. Того разу, дякуючи Володі і іншим бійцям, той бій закінчився без втрат з нашого боку».

У Гайсині відкрили меморіальну дошку Володимиру Мусі, який героїчно загинув під Луганськом

Бійці другої штурмової роти добровольчого батальйону «Айдар» Ярослав Станкевич та Світлана Бевз біля меморіальної дошки Володимира Мухи

На Луганщині різкоконтинентальний клімат: навіть влітку ночі дуже холодні, а дні – спекотні (до 30°С).

«На привалі, коли нічний холод огорнув стомлених боєм бійців, Володя зняв з себе теплого светра і віддав своєму бойовому побратиму, який незадовго до того приїхав добровольцем в батальйон і був зодягнений лише в футболку та шорти. У цьому вчинку весь Володя! Він завжди був готовий прийти на допомогу…», – ледь стримуючи безмірно пекучий біль і сльози, з невимовною тугою мовила в розмові зі мною біля меморіалу сина його мама Наталя Муха, — розповідає Світлана Бевз. — А той боєць зараз береже, подаровану Володею, кофтину, як талісман та згадку про людину, яка стала ближчою за брата для нього і для всіх нас, бійців-айдарівців другої штурмової роти, сформованої на базі вінницької 27 сотні Майдану».

Цього ж дня в Гайсині відкрили меморіальні дошки ще двом айдаріацям-добровольцям, які загинули в зоні АТО – 23-річному вихованцеві Гайсинського медичного училища Станіславу Менюку та підполковнику Сергію Ковризі. А також відкрили пам’ятник Небесній сотні.

У Гайсині відкрили меморіальну дошку Володимиру Мусі, який героїчно загинув під Луганськом

Пам’ятник Небесній сотні у Гайсині

Світлана Бевз разом із своїм чоловіком Сергієм Бурбело, теж кандидатом технічних наук і теж, як і вона, випускником ВНТУ, понад два місяці воювали у добровольчому батальйоні «Айдар». Додому повернулися не самі, а з бойовим побратимом — дивовижно розумною вівчаркою Баді, господар якої став «двохсотим».

Цими вихідними Світлана знову їде у зону АТО — разом із вінницькими волонтерами везе нашим захисникам теплий одяг, медикаменти, інше необхідне спорядження.



Переглядів: 5593
Поширень: 0