Міністерство фінансів України погодило зміни до плану природоохоронних заходів по бюджетній програмі державного фонду охорони навколишнього природного середовища "Здійснення природоохоронних заходів на 2014 рік".

Зміни визначають фінансування "екологічно безпечного збирання та знешкодження небезпечних речовин, у тому числі непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, які захоронені на території міжобласного пункту Джуринський отрутомогильник".

Запит на виділення коштів був підготовлений департаментом екології та природних ресурсів.

Довідка: Джуринський отрутомогильник побудований в 1978 році. За наявними документами там було захоронено 1023,7 тонн невизначених, непридатних та невідомих пестицидів з Вінницької, Житомирської, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей.

За кількістю непридатних хімічних засобів захисту рослини Джуринський отрутомогильник не має аналогів в Україні. Більшість заскладованих там речовин є стійкими органічними забруднювачами та відносяться до групи сильнодіючих отруйних речовин: гексахлоран – 200 тонн, дихлордифенілтрихлорметилметан (ДДТ) – 465 тонн, а також 6 тонн миш’яковмісних і 1 тонна ртутьвмісних сполук.



Переглядів: 3035
Поширень: 0