Найбільша – не за площею приміщення, а за технічним обладнанням та обсягом створених виробів. Саме завдяки дбайливим рукам вінничанки, яка щоранку їздить на роботу у інше місто області, світ побачили тисячі горщиків, барил, ваз, статуеток, глечиків, мисочок та кухлів. Щоправда, майстер береться і за унікальні замовлення. Прикладом, на прохання одного з дизайнерів зараз у майстерні створюють з глини… пальму. Майже у натуральний розмір. А іншому замовнику готували набір кахлів у вигляді шахової дошки із продуманими ходами. За словами майстрині, найдивовижніші замовлення роблять саме інтер’єрні дизайнери. З глини можна зробити все, що завгодно, переконана Оксана Ропотілова. Ба більше – глина ще має й лікувальні властивості.

- Глина має характер, - зазначає майстриня. – Вона лікує – не тільки фізичні якісь хвороби. Вона лікує і душевні рани. До того ж, коли працюєш з глиною, у залежності від того, як вона себе поводить, знаєш, яка людина стоїть перед тобою. Особливо, якщо працюєш на гончарному крузі.
Майстерня у Літині стала серцем гончарства. Сюди приїжджають численні друзі майстрів з усієї України – обмінятися досвідом, попрактикуватися у техніці гончарства, яку вдома зреалізувати з технічних причин просто не можуть, навіть – поспілкуватися. Адже останнім часом гончарство в Україні перетворилося майже на кустарний промисел. Майстри у селах не мають грошей, аби закупити потрібну техніку та виготовляти кераміку за технологією, вимушені замішувати глину вручну, обпікати у непрофесійних пічках. Від цього, подекуди, страждає якість виробу. У літинській майстерні відтворено замкнене коло виробництва – завезли глину, а на виході – повністю готовий виріб.


Переглядів: 9521
Поширень: 0