Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій 5 березня зустрівся з керівниками міст обласного значення. Участь у нараді взяв також в.о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов.

Відкриваючи роботу засідання, очільник регіону зазначив, що з огляду на запровадження процесів децентралізації, міста обласного значення є сьогодні базовим елементом реформи місцевого самоврядування, і саме вони першими відчують систему внутрішньої мотивації, пов’язану з дією нового Бюджетного кодексу. Відтак окреслив спектр позицій для обговорення та обміну думками.

 «На сьогодні міста обласного значення є локомотивом економічного зростання, підтвердженням чому є останній рік. Де реалізовані інвестиційні проекти, створені робочі місця - там є життя, і це має дуже важливе значення», - підкреслив голова ОДА.

Голова облдержадміністрації інформував також міських голів про основні складові процесу реформування системи місцевого самоврядування, торкнувшись водночас питання об’єднання територіальних громад. «Базовим елементом цього процесу є якраз сильні територіальні громади та лідери, які їх очолюють», - зауважив Валерій Коровій.

Перспективу в таких перетвореннях вбачає і в.о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов. «Основне наше завдання – надання якісних послуг: як адміністративних, так і соціальних. В тому числі – забезпечення підтримки тих людей, які потребують допомоги у зв’язку з очікуваним підвищенням тарифів на комунальні послуги, і тих, хто повернеться з війни. Тому потрібно конкретно працювати в усіх цих аспектах. Вважаю, що з точки зору об’єднання територіальних громад, це великий шанс - в першу чергу для міст - стати більш потужними і бути ініціаторами дієвого та конкретного процесу об’єднання громад на території Вінницької області», - зазначив Сергій Моргунов.

 Гнівань може отримати статус міста обласного значення

Своїми поглядами на процеси децентралізації поділилися й решта учасників наради. Так, Ладижинський міський голова Валерій Коломєйцев переконаний, що побоюватися цього не потрібно, адже міста обласного значення вже протягом багатьох років успішно працюють без державних адміністрацій, а керівник Могилева-Подільського Петро Бровко висловив позицію щодо необхідності створення економічних передумов для процесів об’єднання територіальних громад. В той же час Козятинський міський голова Олександр Гвелесіані зауважив, що має певні перестороги стосовно відповідності обсягів фінансування переданим на місця повноваженням, а тому радить виважено підходити до цих процесів.

До участі у дискусії керівник обласної державної адміністрації Валерій Коровій запросив і Гніванського міського голову Володимира Кулешова, аби той мав змогу особисто переконатися на прикладі міст обласного значення в перевагах запровадженої бюджетної децентралізації. Адже Гнівань, де проживає близько 14 тисяч громадян, має усі шанси, пройшовши шлях, передбачений законом про добровільне об’єднання територіальних громад, отримати статус міста обласного значення. А відтак – вирішити низку проблемних питань, які виникають нині у його мешканців. В таких процесах міська влада Гнівані зацікавлена, однак попереду – серйозна робота із прилеглими громадами.

На завершення наради керівник Вінниччини наголосив, що йдеться про добровільне, а не адміністративне об’єднання. Тому завдання на сьогодні - насамперед показати переваги та знайти компроміси із сільськими головами.



Переглядів: 4954
Поширень: 0