Процес об\'єднання територіальних громад стає популярним на Вінничині. Крім жителів Бару і навколишніх сіл, про намір створити єдину громаду з центром у Степанівці заявили голови п\'яти сільрад Вінницького і Немирівського районів. У найближчі місяці цю ідею вони обговорять з односельцями, а потім доведеться звертатися і до Верховної Ради.

Формальним стартом об\'єднання стало зібрання голів сільрад, яке відбулося 7 квітня. Ініціатором об\'єднання є Степанівський голова Анатолій Балатюк, а решта ідею підтримали і прийняли рішення про проведення роз\'яснювальної роботи серед населення, а також обговорення питання на сесіях сільрад. Крім цього села, в об\'єднавчому процесі беруть участь Жабелівка та Побережне Вінницького, а також Обідне і Воловодівка Немирівського районів.

Як розповів «РЕАЛу» один з активістів цього процесу об\'єднання - фермер із села Обідне Валерій Каричинський, потенційно можливе «об\'єднання» п\'яти сільрад займатиме площу в 12 тис. га з населенням від 4,5 до 5 тисяч осіб. Оскільки локомотивом цього процесу є Степанівка, то саме там до кінця квітня очікують першого позитивного рішення громади. Потім аналогічні приймуть в інших селах, на районному та обласному рівнях.

«Практично всі кроки прописані в законі. На завершальному етапі ми плануємо звертатися до Верховної Ради для зміни меж районів, адже територія об\'єднаної громади розташована в межах різних адміністративно-територіальних одиниць», - зазначив Валерій Петрович.

При цьому він уточнив, що найближчим часом представники сіл збираються просити про протекцію голову Вінницької ОДА Валерія Коровія. Нібито причина в тому, що якщо в Вінницької райдержадміністрації не заперечують проти об\'єднання, то в Немирівській РДА налаштовані до неї негативно. І за допомогою обласної влади селяни хочуть змінити це ставлення.



Переглядів: 3497
Поширень: 0