Із загальної кількості шахрайств 205 розкрито, 96 особам оголошено про підозру у скоєнні таких злочинів. Про це на прес-конференції повідомив начальник Управління карного розшуку полковник міліції Олександр Цимбалюк.

Головний розшуковець області озвучив основні види шахрайств, від яких найбільше потерпають мешканці області. 108 громадян звернулися з заявами в міліцію про те, що у них були зняті гроші з розрахункових рахунків в банках шляхом різного роду маніпуляцій. Зазвичай обдурені громадяни необачно повідомляли шахраям, які представляються банківськими працівниками, свої персональні дані, коди доступу до карток, іншу інформацію конфіденційного характеру.

81 житель області втратив кошти в результаті купівлі товарів через мережу Інтернет, 53 потерпілих перерахували гроші на запропоновані шахраями рахунки в банках для, так званого, «звільнення родичів з міліції».

Олександр Цимбалюк наголосив, що у випадку, коли зловмисники вимагають перерахувати гроші для «вирішення питання щодо не притягнення рідних до відповідальності» громадяни мають відразу телефонувати на «102». Чим швидше таке повідомлення надійде в міліцію, тим більше шансів, що зловмисників затримають. В жодному разі не потрібно перераховувати кошти. Так, днями вінничанка перерахувала 5 тисяч гривень за надання медичної допомоги «потерпілому», якого начебто побив її син. У телефонній розмові зловмисник, який запропонував залагодити справу, назвався працівником міліції.

З початку року на Вінниччині скоєно 680 шахрайств

Не втрачають актуальності різного роду «виграші», повідомлення про які шахраї розсилають на мобільні телефони громадянам. Для отримання виграшу людям пропонують перерахувати від 2 до 40 тисяч гривень.

Так, мешканець обласного центру перерахував 40 тисяч гривень шахраям, які повідомили йому про виграш автомобіля. Чоловіку запропонували отримати грошовий еквівалент виграшу в розмірі 230 тисяч гривень. Натомість він мав заплатити «податок» на запропонований рахунок. За даним фактом відкрито кримінальне провадження. Зловмисника встановлює міліція.

Аби не стати жертвою шахраїв громадяни мають не втрачати пильність та не довіряти сумнівним пропозиціям зловмисників.



Переглядів: 3146
Поширень: 0